Ο Κάμερον έδωσε στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις-Πρώτη φορά στη Βρετανία

Στη δημοσιότητα έδωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τις φορολογικές του δηλώσεις, προκειμένου να δώσει ένα τέλος στα ερωτήματα σχετικά με την προσωπική του οικονομική κατάσταση, που προκλήθηκαν από τις αποκαλύψεις των «Panama Papers» και τα εξωχώρια επενδυτικά ταμεία που διατηρούσε ο Ίαν Κάμερον, ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε το 2010.

Μετά από τέσσερις ανακοινώσεις, με μπερδεμένες διατυπώσεις που εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού, ο Κάμερον το βράδυ της Πέμπτης παραδέχτηκε τελικά σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ότι είχε μετοχές σε αυτά τα ταμεία μέχρι το 2010.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για Πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας, ο Κάμερον έδωσε στην δημοσιότητα τα τυπικώς εμπιστευτικά δεδομένα, μετά και τη δημόσια παραδοχή του ότι θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία ορκωτών λογιστών RNS – και αφορούν έξι χρόνια – ο Κάμερον πλήρωσε φόρους ύψους 75.898 λιρών (94.082 ευρώ) επί εισοδήματος 200.307 λιρών (248,297ευρώ) κατά το οικονομικό έτος 2014 – 2015, στην πιο πρόσφατη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εισόδημά του αποτελείται από μισθό ύψους 140.522 λιρών, φορολογητέες δαπάνες 9.834 λιρών, 46.899 λίρες από το μισό του μερίδιου του ενοικίου που λαμβάνει από την οικογενειακή του οικεία στο Λονδίνο και 3.052 λίρες από επιτόκια αποταμιεύσεων.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας νέας επιχειρησιακής ομάδας, στην οποία θα ηγούνται από κοινού οι φορολογικές αρχές της χώρας και η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης εγκλήματος, με στόχο να προωθηθεί το έργο που έχει κάνει η Βρετανία στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και ενάντια στη φοροδιαφυγή.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς δράσης για την καταπολέμηση της παγκόσμιας μάστιγας της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής και γενικότερα της διεθνούς διαφθοράς», τονίζει ο Κάμερον, με ανακοίνωση του.

«Σαφώς πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος και αυτή η επιχειρησιακή ομάδα θα στελεχωθεί με τους καλύτερους Βρετανούς εμπειρογνώμονες, για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη που σχετίζεται με τα “Panama Papers”», προσθέτει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει εντοπίσει 2 δισεκατομμύρια λίρες σε φοροδιαφυγή σε υπεράκτιες εταιρείες από το 2010 και οι αρχές διεξάγουν ήδη έρευνα σε 700 πρόσωπα που συνδέονται με τον Παναμά.

Η επιχειρησιακή ομάδα θα λάβει επιχορήγηση 10 εκατομμύρια λίρες, για να ξεκινήσει την λειτουργία της, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Κουνούν το δάχτυλο Γερμανοί πολιτικοί

Στο μεταξύ, Γερμανοί πολιτικοί ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων από τον Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να καταπολεμήσει τις offshore που ιδρύονται σε βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις με σκοπό την φοροαποφυγή.

«Θα είμαστε πειστικοί σε παγκόσμια κλίμακα πρωτίστως όταν συμμορφωνόμαστε με την ΕΕ και κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο από τη Βρετανία των υπερπόντιων κτήσεών της—θα πρέπει να το καταστήσουμε σαφές αυτό στους Βρετανούς στις επόμενες συνομιλίες», τόνισε μιλώντας στην Welt, ο συντηρητικός πολιτικός Ραλφ Μπίρκζαους.

Από την πλευρά του, ο ειδήμων στα οικονομικά του (συγκυβερνώντος) Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ, πρόσθεσε πως ο Κάμερον θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα μετά και την δημοσίευση των «Panama Papers», από τα οποία προκύπτει ότι πάνω από τις μισές από τις 200.000 offshore εταιρείες που είχε στήσει το νομικό γραφείο Μοσάκ Φονσέκα έδρευαν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.