5 τρόποι για να καθυστερήσεις την τριχόπτωση

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Κάποια στιγμή -χτύπα ξύλο- ενδέχεται να συμβεί και σε σένα. Αποτελεί άλλωστε ένα από τα βασικά σημάδια γήρανσης. Η καλή είδηση της ημέρας είναι όμως ότι υπάρχει τρόπος να καταφέρεις να καθυστερήσεις την εμφάνιση της φαλάκρας στο κεφάλι σου.

Πώς;

Ακολουθώντας τις παρακάτω πέντε χρήσιμες συμβουλές, τις οποίες αν εφαρμόσεις θα διατηρήσεις τις τρίχες σου υγιείς -ακόμη κι αν τα γονίδια είναι εναντίον σου στον αγώνα αυτό-, τα μαλλιά πάνω στο κρανίο σου και την αυτοπεποίθησή σου στο ακέραιο.

Κι αφού έμαθες όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρογενή αλωπεκία, την κυριότερη αιτία της απώλειας μαλλιών, ήρθε η ώρα να σου αποκαλυφθούν οι έξι τρόποι επιβράδυνσης της τριχόπτωσης.

Μην χάνεις το μυαλό σου

Φοβάσαι ότι θα χάσεις μαλλιά σου, λόγω κληρονομικότητας ή έχεις διαπιστώσεις ότι έχεις αρχίσει ήδη να τα χάνεις; Μην χάνεις το μυαλό σου και προπάντων, μην αγχώνεσαι. Το στρες αποτελεί τον χειρότερο εχθρό σου, ακόμη και όταν πρόκειται για τις τρίχες σου.

Όπως χαρακτηριστικά σου εξηγεί η ειδικός σε θέματα τριχόπτωσης στο The Belgravia Centre, Leonora Doclis: «Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό σου, τα οποία οδηγούν στη διαταραχή των ορμονών σου. Συγκεκριμένα, αν τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών σου μπορεί να σταματήσει πρόωρα».

Η συμβουλή της Doclis είναι η εξής: «Για να απελευθερωθείς από το άγχος που σου καταστρέφει τη ζωή, δοκίμασε να κάνεις γιόγκα ή διαλογισμό ή οτιδήποτε κρίνεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει να βρίσκεις όποτε τη χάνεις, την ψυχική σου ηρεμία.

Απαλλάξου από την κακή συνήθεια

Το ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία σου το γνωρίζεις. Το ότι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που εμπεριέχουν τα τσιγάρα κάνουν κακό στα μαλλιά σου, μάλλον το αγνοείς. Κακώς. Μόλις βρήκες άλλον έναν λόγο για να κόψεις το κάπνισμα, σήμερα κιόλας.

Μάλιστα, επιστημονική έρευνα του 2007, που διεξήχθη στην Ταϊβάν και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal έδειξε ότι είκοσι τσιγάρα την ημέρα επιταχύνουν την απώλεια μαλλιών, καθώς προκαλούν βλάβες στο DNA.

Φρόντισε τη διατροφή σου

Οι γρήγορες κι εξαντλητικές δίαιτες έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, γεγονός που επιδεινώνει σημαντικά την τριχόπτωση. Συνεπώς, αν θέλεις να χάσεις βάρος, χωρίς να χάσεις τρίχα από το κρανίο σου, συμβουλεύσου έναν ειδικό και μην κάνεις του κεφαλιού σου.

Άλλωστε, οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορεί να σε σώσουν από την απώλεια μαλλιών, όπως επίσης και η μεγαλύτερη πρόσληψη νερού.

… Και των μαλλιών σου

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης, που ενδυναμώνουν την τρίχα και τη διατηρούν υγιή. Συμπληρωματικά, μπορείς ανά διαστήματα -όταν και όποτε αισθάνεσαι καταπονημένος και κουρασμένος- να λαμβάνεις βιταμίνες, προτιμώντας εκείνες που περιέχουν σίδηρο, βιταμίνη D και B, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Μην το παρακάνεις με τα προιόντα styling

«Μπορεί να τελειοποιούν το χτένισμά σου ή να αναδεικνύουν το κούρεμά σου, ωστόσο η συχνή χρήση των προϊόντων περιποίησης, όπως είναι το ζελέ, η πομάδα ή ο αφρός, αποδυναμώνει το θύλακα της τρίχας», τονίζει η Doclis. Την ίδια καταστροφή προκαλεί το πιστολάκι μαλλιών, αν συνηθίζεις να ισιώνεις το fade τσουλούφι σου ή το κοντό καρέ μαλλί σου, ενώ ακόμη χειρότερη μπορεί να προκαλέσει η βαφή και οι ανταύγειες.

SHARE