27 ΜΑΪΟΥ (Παρασκευή)

Ιωάννου Ρώσου (στο Νέο Προκόπι της Εύβοιας, 1730), Ιερομάρτυρος Ελλαδίου και

Θεράποντος, Μαρτύρων Αλυπίου και Ευβιότου.

Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος (καταγόταν από τη Ρωσία) αιχμαλωτίστηκε το 1730 από τους Τατάρους και πωλήθηκε ως δούλος σε έναν Τούρκο από το Προκόπι της Καισαρείας, ο οποίος τον εξανάγκαζε να αρνηθεί την πίστη του. Εκείνος όμως, παρά τις δοκιμασίες που υπέστη, έμεινε ακλόνητος στην πίστη του. Τελικά κατάφερε να ελευθερωθεί και να αφιερωθεί στο μοναχικό βίο. Έζησε με αυστηρή άσκηση και απεβίωσε ειρηνικά. Το λείψανό του παραμένει ακέραιο και αποκαλύφθηκε μετά από όραμα σε ιερέα του Προκοπίου. Το 1832 τουρκικά στρατεύματα μπήκαν στο Προκόπι και στην εκκλησία του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, όπου φυλασσόταν το σώμα του αγίου. Από μίσος προς τους Χριστιανούς άναψαν μεγάλη φωτιά και έριξαν στην πυρά το τίμιο σώμα. Ο άγιος όμως όχι μόνο δεν κάηκε, αλλά εμφανίστηκε ζωντανός και κυνήγησε τους Τούρκους από το χωριό.

  • Το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών το λείψανο του Αγίου Ιωάννου μεταφέρθηκε από το Προκόπι της Καισαρείας στο Νέο Προκόπι της Εύβοιας, όπου και βρίσκεται στον ομώνυμο ναό και συνεχίζει να θαυματουργεί.

 

Ο Άγιος Ελλάδιος ως επίσκοπος διακρίθηκε για την αρετή και την καλοσύνη του. Για τη χριστιανική δράση του συνελήφθη και από τους ειδωλολάτρες και πιέστηκε να αρνηθεί τον Χριστό. Η άρνησή του τους εξαγρίωσε, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλά βασανιστήρια. Του έσχισαν τις σάρκες με σιδερένια νύχια, αλλά θεραπεύτηκε αμέσως με τη χάρη του Θεού. Τελικά θανατώθηκε με ραβδισμούς.

 

 

SHARE