21 ΙΟΥΝΙΟΥ (Tρίτη)

Ιουλιανού (του εν Κιλικία), Αφροδισίου, Τερεντίου (επισκόπου Ικονίου) και των συν αυτώ:

Αντωνίου (πρεσβυτέρου), Αναστασίου, Κελσίου, Βασιλίσσης και ακόμη Είκοσι Δεσμοφυλάκων, Νεομαρτύρων Παχωμίου (1730), Νικήτα (του Νισυρίου).

Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής

 

Ο Άγιος Ιουλιανός καταγόταν από την Κιλικία. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης βουλευτής αλλά η μητέρα του ήταν χριστιανή. Ο Ιουλιανός ομολόγησε την πίστη του στον έπαρχο. Βασανίστηκε για να απαρνηθεί το Χριστιανισμό, αλλά εμψυχώθηκε από τη μητέρα του. Τελικά ο έπαρχος διέταξε να κλείσουν τον Ιουλιανό σε σάκο με φίδια και να τον ρίξουν στη θάλασσα, όπου και μαρτύρησε.

Ο Άγιος Νικήτας γεννήθηκε στη Νίσυρο (το 1716 και κατ’ άλλους το 1717). Ο πατέρας του, για να απαλλαγεί από δικαστική ποινή, αλλαξοπίστησε μαζί με την οικογένειά του. Όταν ο άγιος μεγάλωσε, έφυγε κρυφά από τη Νίσυρο και πήγε στη Χίο, στη Νέα Μονή, όπου ασπάστηκε και πάλι το Χριστιανισμό, τον οποίο μάλιστα κήρυξε δημοσίως. Ο άγιος, αφού βασανίστηκε επί δέκα εικοσιτετράωρα, αποκεφαλίστηκε. Ήταν μόλις δεκαέξι ετών (21 Ιουνίου 1732). Από το αίμα του πολλοί τυφλοί ανέβλεψαν, ενώ η εικόνα που του έφτιαξε ο Αγαρηνός δήμιός του είναι θαυματουργή. Σήμερα ναός του Αγίου Νικήτα υπάρχει στο Μανδράκι της Νισύρου.

Ο Άγιος Αφροδίσιος κήρυττε το λόγο του Χριστού στην Κιλικία. Ο άρχοντας Διονύσιος τον συνέλαβε και τον καταδίκασε σε θάνατο. Τον έριξε στα θηρία, τα οποία όμως, αν και πεινασμένα, ούτε που τον πλησίασαν. Στη συνέχεια τον έριξαν στη φωτιά, αλλά και από εκεί βγήκε αλώβητος. Τελικά τον συνέθλιψαν με δύο μεγάλα λιθάρια.

Ικόνιο: Πόλη της Μικράς Ασίας και πρωτεύουσα της Λυκαονίας.

 

 

 

SHARE