2018: Η χρονιά της απογείωσης για τον στίβο!

Την καλύτερη επίδοση (6 μετάλλια) στην ιστορία της σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ισοφάρισε το 2018 η Ελλάδα όσο αφορά τον στίβο.

Ο ελληνικός στίβος είναι και πάλι εδώ! Το 2018 ήταν φανταστική χρονιά για την Ελλάδα αφού κέρδισε 6 μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου και ένα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στο Μπέρμιγχαμ, θριάμβευσε στις μικρές ηλικίες και το μενού είχε και παγκόσμιο ρεκόρ!

Η επίδοση (6 μετάλλια) του Βερολίνου είναι η καλύτερη στην ιστορία της χώρας στη διοργάνωση μαζί μ’ εκείνη του 2002 στο Μόναχο όπου η Ελλάδα είχε τον ίδιο αριθμό μεταλλίων αλλά και την ίδια θέση στην κατάταξη (5η). Τότε βέβαια η χώρα μας είχε κατακτήσει 4 χρυσά και 2 χάλκινα ενώ τώρα έχει 3 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο.

Η χώρα μας κατέκτησε 7 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις σε επίπεδο Ανδρών-Γυναικών και άλλα 8 στις μικρότερες ηλικίες “γράφοντας” ιστορία και θέτοντας τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον.

Η βασίλισσα των αιθέρων

Από κορυφή σε κορυφή … πηδάει τα τελευταία χρόνια η Κατερίνα Στεφανίδη και δεν θα μπορούσε να κόψει αυτή τη συνήθεια της το 2018. Η “χρυσή” Ολυμπιονίκης του 2016 στο επί κοντώ ταξίδεψε στο Βερολίνο όπου διεξήχθη το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών και επέστρεψε φυσικά μ’ άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στις αποσκευές της.

Στις 9 Αυγούστου 2018, στην 3η ημέρα της διοργάνωσης, η Στεφανίδη με άλμα στα 4.85 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ, το 2ο συνεχόμενο της στη διοργάνωση, αφού είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Άμστερνταμ το 2016. Η 28χρόνη έγραψε ιστορία στο Βερολίνο σημειώνοντας και νέο ρεκόρ αγώνων.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο, η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτούσε το μοναδικό μετάλλιο της Ελλάδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξήχθη στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Με άλμα στα 4.80 η Στεφανίδη κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο και χάρισε στην Ελλάδα το 12ο της μετάλλιο διαχρονικά στην διοργάνωση. Το μετάλλιο της το αφιέρωσε στις αθώες ψυχές που έφυγαν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η σπουδαία αθλήτρια κατέκτησε για 3η συνεχόμενη χρονιά το διαμάντι στον τελικό της σειράς Diamond League που έγινε στην Ζυρίχη.Η Στεφανίδη που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ έχει προπονητή τον Μίτσελ Κριέρ ο οποίος είναι και ο σύντροφος της ζωής της.

Το παιδί-θαύμα έλαμψε στο Βερολίνο

Στα 20 του χρόνια κατέκτησε την Ευρώπη και σχεδιάζει να “κερδίσει” και τον κόσμο. Το όνομα του είναι Μίλτος Τεντόγλου, γενήθηκε και μεγάλωσε στα Γρεβενά, ασχολήθηκε με το παρκούρ και τη μουσική αλλά τον κέρδισε ο στίβος και το άλμα εις μήκος.

Ο νεαρός Μίλτος …μεγάλωσε σ’ ένα βράδυ επί γερμανικού εδάφους αφού την 8η Αυγούστου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθκημα στο Βερολίνο. Το πέμπτο του άλμα στον τελικό στα 8,25μ του χάρισε το χρυσό μετάλλιο και έκανε τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι να… τρίβει τα χέρια του από ενθουσιασμό.

Το μετάλλιο στο μήκος είναι το 3ο για την Ελλάδα στη διοργάνωση μετά από το χάλκινο του Κώστα Κουκοδήμου στο Ελσίνκι (1994) και το ασημένιο του Λούη Τσάτουμα (2014) στη Ζυρίχη.

Το πρώτο της χρυσό

Με άλμα στα 14,60μ στο τριπλούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου η Βούλα Παπαχρήστουχάρισε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα στη διοργάνωση.

Η Βούλα είχε ανέβει στο 3ο σκαλί του βάθρου το 2016 στο Άμστερνταμ, είχε άλλα δυο χάλκινα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά στο Βερολίνο δεν άφησε καμία να τις κλέψει τη δόξα. Η αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι που πλησιάζει τα 30 της έχει επιστρέψει ολοκληρωτικά στην ελίτ μετά από το 2012 και “γράφει” ιστορία.

Λένια η μαμά πήρε μετάλλιο

Έξι χρόνια μετά η Νικόλ Κυριακοπούλου επέστρεψε στο βάθρο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το 2012 στο Ελσίνι είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί αλλά το 2018 στο Βερολίνο, στο δεύτερο, ένα σκαλί κάτω από την συμπατριώτισσα της, Κατερίνα Στεφανίδη. Με άλμα στα 4,80 στο επί κοντώ κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο το οποίο αφιέρωσε στην κόρη της Λένια και στα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η 32χρόνη πρωταθλήτρια που έχει προπονητή τον Ανδρέα Τσώνη ήταν 4η στο Άμστερνταμ το 2016 αλλά επέστρεψε στα μετάλλια στην Γερμανία.

Η Μαρία της Κρήτης

Ένα κορίτσι από τη Σητεία της Κρήτης, η Μαρία Μπελιμπασάκη, ανέβασε την Ελλάδα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στα 400μ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου.

Η 27χρόνη Μαρία με επίδοση 50,45 στον τελικό του αγωνίσματος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο που ήταν και το πρώτο της σε μεγάλους αγώνες. Η επίδοση της αθλήτριας του Κώστα Ηλία είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ με το προηγούμενο (50.56) να ανήκει από το 2004 στη Φανή Χαλκιά.

Ο επιμένων νικά

Την τελευταία ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βερολίνου (12/8) ο Δημήτρης Τσιάμης χάρισε στην Ελλάδα το 6ο της μετάλλιο στη διοργάνωση.

Ο 36χρόνος αθλητής του Δημήτρη Σιούντρη δικαιώθηκε για τους κόπους και προσπάθειες 20 ετών αφού τον Αύγουστο του 2018 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν (16.78μ) που είναι και το πρώτο του σε μεγάλη διοργάνωση!

Παγκόσμιο ρεκόρ από τον Καραλή

Ιστορία έγραψε μέσα στο 2018 ο Εμμανουήλ Καραλής. Ο 19χρόνος πρωταθλητής του επί κοντώ πέτυχε στις 11 Φεβρουαρίου νέο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στο ΣΕΦ αφού πέρασε τα 5.78! Έτσι πήρε το ρεκόρ εφήβων από τον Σουηδό Άρμαντ Ντουπλάντις, ακριβώς ένα χρόνο πριν (11/02/2017) με 5.75 στη Νέα Υόρκη. Ο Καραλής τερμάτισε στην 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ με 5.80 ενώ τιμήθηκε από την IAAF για το παγκόσμιο ρεκόρ στο ετήσιο Gala της.

Στην κορυφή ο Μέρλος

Ο Κορίνθιος Αντώνης Μέρλος κατάφερε μέσα στο 2018 να συζητηθεί τ’ όνομα του σ’ όλη την Ελλάδα. Ο 19χρόνος τον Ιούλιο του 2018 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ-20 στο Τάμπερε της Φιλανδίας. Ο Έλληνας πρωταθλητής με ατομικό ρεκόρ 2.23μ στο ύψος ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και μοιράστηκε το χρυσό μετάλλιο με τον Μεξικανό, Ρόμπερτ Βίλχες.

Στην ίδια διοργάνωση ο Οδυσσέας Μουζενίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία με 21.07μ. Η επίδοση αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, αφού το προηγούμενο ήταν δικό του με 20.70μ από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20, στα Τρίκαλα, στις 17 Ιουνίου 2018.

Η Ελλάδα κατέκτησε τέσσερα μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-18 που διεξήχθη στο Γκιορ της Ουγγαρίας. Ο Γεράσιμος Καλογεράκης κέρδισε το ασημένιο στον ακοντισμό με βολή στα 77,45μ ενώ στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στα 5.000μ βάδην ανέβηκε η Όλγα Φιάσκα με 23.39.12. Το χάλκινο μετάλλιο στο μήκος πήρε η Σπυριδούλα Καρύδη (5,92μ) ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε και και η Σταυρούλα Κοσμίδου με βολή στα 65,98, στη σφυροβολία.

Χρυσό στους Ολυμπιακούς Νέων

Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ελίνα Τζένγκο με βολή στα 63.34 στην τέταρτη προσπάθεια της στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέρριψε στις 16/10 δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ, που την ανέβασε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της IAAF στην κατηγορία της, σημειώνοντας παράλληλα και Ολυμπιακό ρεκόρ. Παράλλαλα αναδείχθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου κορυφαία αθλήτρια του μήνα για τον Οκτώβριο. Στην ίδια διοργάνωση η Όλγα Φιάσκα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 5000μ βαδήν με συνολικό χρόνο 45:58.97.

Επιτυχημένος ο 36ος Μαραθώνιος της Αθήνας

Δεκάδες χιλιάδες δρομείς συμμετείχαν το 2018 στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της ΑΘήνας. Ο Μπριμίν Μισόι (Κένυα) ήταν νικητής στον αγώνα με 2 ώρες 10.56, επίδοση που ήταν πολύ κοντά στο ρεκόρ διαδρομής (2.10.37). Από ελληνικής πλευράς νικητής ήταν ο Κώστας Γκελαούζος στους Άνδρες και η Ελευθερία Πετρουλάκη στις Γυναίκες. Μέσα στο έτος επισκέφτηκε την χώρα μας ο Πρόεδρος της IAAF Στεμπάστιαν Κοε ο οποίος ξεναγήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο ενώ είχε και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Επίσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Πάτρα, πρώτευσε στους Άνδρες ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π και στις Γυναίκες ο ΓΣ Γλυφάδας.