20 ΙΟΥΛΙΟΥ (Τετάρτη)

Προφήτου Ηλία (η πυροφόρος ανάβασή του στους ουρανούς).

Εγκαίνια της Μονής Τιμίου Προδρόμου εν τη του Στουδίου.

Ο Προφήτης Ηλίας καταγόταν από την πόλη Θέσβη της Αραβίας, γι’ αυτό και ονομαζόταν και Θεσβίτης. Έδρασε την εποχή που βασίλευε ο Αχαάβ, δηλαδή μεταξύ 853 και 842 προ Χριστού. Ασκήτευσε στο Καρμήλιο όρος. Όταν γεννήθηκε ο Προφήτης Ηλίας, ο πατέρας του Σωβάκ είδε ως όραμα δύο λευκοφορεμένους άντρες να σπαργανώνουν το γιο του και να του δίνουν να φάει φωτιά. Οι ίδιοι δε τον ονόμασαν Ηλία, που στα εβραϊκά (Ελιγιά) σημαίνει σημαίνει «Θεός μου είναι ο Γιαχβέ». Οι ιερείς των Ιεροσολύμων, ερμηνεύοντας το όραμα, είπαν ότι ο Ηλίας θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ. Ο Προφήτης Ηλίας προείπε για την έλευση του Χριστού, είχε λάβει από το Θεό το χάρισμα να ανασταίνει νεκρούς και με το λόγο του επί τριάμισι χρόνια είχε προκαλέσει ξηρασία και λιμό στο Ισραήλ, αλλά και με την προσευχή του στο Θεό βοήθησε να βρέξει. Διέσχισε τον Ιορδάνη μαζί με το μαθητή του Ελισαίο, χωρίζοντας στα δύο τα νερά με τη μηλωτή του (τη γούνα που φορούσε) και, τέλος, σύμφωνα με τις διηγήσεις της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ προχωρούσε συζητώντας με το μαθητή του τον Ελισαίο, φάνηκε ένα άρμα από φωτιά και πύρινα άλογα τα οποία τους χώρισαν. Ο προφήτης «ανελήφθη» μέσα σε ανεμοστρόβιλο «ως εις τον ουρανόν». Έζησε σε μια εποχή που η ηγεσία του Ισραήλ είχε εισαγάγει τη θρησκεία του Βαάλ, ενώ η βασίλισσα Ιεζάβελ καταδίωξε τους προφήτες και ευνόησε τη θρησκεία των Φοινίκων. Τα θαύματα του Ηλία και η δράση του έδειχναν το σωστό δρόμο. Αλλά ακόμα κι από τα θαύματά του πιο θαυμαστό είναι το γεγονός της ανάληψής του στους ουρανούς. Την ώρα της ανάληψής του έριξε τη μηλωτή του στο μαθητή του Ελισαίο. Μαζί με τον Μωυσή αξιώθηκε να παραστεί στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Η πυροφόρος ανάβαση του Προφήτη Ηλία στους ουρανούς αποτελεί ένα μυστήριο. Η εκ νέου παρουσία του προφήτη Ηλία στη γη προαναγγέλλεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Σύμφωνα με το ιερό αυτό κείμενο, οι προφήτες Ηλίας και Ενώχ θα θανατωθούν από τον Αντίχριστο και το θάνατό τους θα βλέπει ολόκληρος ο κόσμος, τα δε σώματά τους θα μείνουν σε δημόσια θέα επί τριήμερο.

Ο Προφήτης Ηλίας είναι προστάτης των γουναράδων (φορούσε τη μηλωτή).

Ο Προφήτης Ηλίας είναι προστάτης των μετεωρολόγων και από το λαό θεωρείται έφορος της βροχής, των κεραυνών και των βροντών. Ο Προφήτης Ηλίας ως υπόλειμμα της αρχαίας θρησκείας συνταυτίστηκε με τον ήλιο, ο οποίος ταυτιζόταν με τον Δία και γιορταζόταν στις κορυφές των βουνών. Μάλιστα η λαϊκή παράδοση, για να δικαιολογήσει ότι οι περισσότερες εκκλησίες του Προφήτη Ηλία βρίσκονται σε βουνοκορφές, ήθελε τον Αϊ-Λια ναύτη, ο οποίος, επειδή είχε πάθει πολλά από τη θάλασσα και είχε βαρεθεί τα ταξίδια, πήρε στην πλάτη του ένα κουπί και ρωτούσε τον κόσμο αν ήξερε τι ήταν αυτό που κουβαλούσε. Όσο του απαντούσαν ότι είναι κουπί τόσο και πιο ψηλά ανέβαινε στο βουνό. Σταμάτησε εκεί που κάποιοι του είπαν ότι είναι ξύλο ή φτυάρι.

Στην κορυφή του Ταϋγέτου βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά ξωκλήσια του Αϊ-Λια. Στην κορυφή Αγιολιάς την ημέρα της γιορτής του σκαρφαλώνουν χωρικοί-προσκυνητές και το βράδυ ανάβουν μεγάλη φωτιά στην οποία ρίχνουν άφθονο λιβάνι. Όσοι από τα γύρω χωριά βλέπουν τη φωτιά ανάβουν κι εκείνοι. Κάτι ανάλογο γίνεται στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεις PLS