2 ΙΟΥΛΙΟΥ (Σάββατο)

Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στη Βλαχέρνα, Ιουβεναλίου

(πατριάρχου Ιεροσολύμων), του Αγίου και καλλινίκου του Χριστού μάρτυρος Κοΐντου, Νεομάρτυρος Λάμπρου και των συν αυτώ.

Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών (α΄ Σάββατο του Ιουλίου)

 

Ο Άγιος Ιουβενάλιος ήταν πατριάρχης Ιεροσολύμων επί είκοσι οκτώ έτη. Υπήρξε σύγχρονος του Θεοδοσίου του Μικρού, της βασίλισσας Πουλχερίας, του Μαρκιανού και του Λέοντος του Α΄. Η συμμετοχή του στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο ήταν ενεργητικότατη. Έγραψε για την Κοίμηση της Θεοτόκου και τη Μετάστασή της. Ο Ιουβενάλιος έστειλε στον αυτοκράτορα Μαρκιανό τα εντάφια σπάργανα της Θεοτόκου, τα οποία κατετέθησαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Πέθανε το πιθανότερο το 457.

Ο Νεομάρτυρας Λάμπρος μαρτύρησε στη Μάκρη του Έβρου στις 2 Ιουλίου 1835. Μαζί με άλλους πέντε συμμάρτυρές του, τον Θεόδωρο, τον Γεώργιο, τον Μιχαήλ, τον Θεόδωρο και τον Ιωάννη, εκβιάστηκε από τους Τούρκους και εξισλαμίστηκε. Μετανόησαν όμως και, παρά τις παραινέσεις και τα ταξίματα των Τούρκων, αποφάσισαν και μαρτύρησαν για τη χριστιανική πίστη.

Η κατάθεση της τιμίας Εσθήτος (φόρεμα) της Θεοτόκου στη Μονή Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολής έγινε επί αυτοκράτορα Λέοντος ΑΔ (457-474). Δύο πατρίκιοι, οι Γάλβιος και Κάνδιος, πήγαν στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν. Στο σπίτι που φιλοξενήθηκαν είδαν να γίνονται θαύματα μέσα σε ένα δωμάτιο από όπου έβγαινε φως και στο οποίο, όπως πληροφορήθηκαν, βρισκόταν το ιερό φόρεμα της Θεοτόκου. Βρισκόταν στην κατοχή μιας γριάς Χριστιανής εβραϊκής καταγωγής. Οι δύο πατρίκιοι πήραν το κιβώτιο στο οποίο φυλασσόταν το ιερό ένδυμα και στη θέση του έβαλαν ένα άλλο κιβώτιο, το οποίο μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη. Το ιερό ένδυμα τοποθετήθηκε στη Μονή των Βλαχερνών. Φυλασσόταν εκεί έως το 820. Πιθανόν σε κάποια από τις πυρκαγιές που ακολούθησαν και κατέστρεψαν το ναό να καταστράφηκε και το ιερό αυτό κειμήλιο. Στον ίδιο ναό φυλάσσονταν και τα ιερά σπάργανα (εντάφια) της Θεοτόκου.

Βλαχέρνα: Βορειοδυτική συνοικία της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης στην οποία βρισκόταν η Μονή της Θεοτόκου των Βλαχερνών και τα παλάτια των αυτοκρατόρων. Η ιστορία των Βλαχερνών συνδέθηκε με σπουδαία ιστορικά γεγονότα του Βυζαντίου. Η εικόνα της Θεοτόκου των Βλαχερνών έσωσε την Πόλη από τον κίνδυνο των Αβάρων και προς αυτήν εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος. Στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών εναποτέθηκε η αχειροποίητη εικόνα του Χριστού (Άγιο Μανδήλιο). Η μονή καταστράφηκε δύο φορές από πυρκαγιά. Μία το 1070 και μια το 1434. Το όνομα Βλαχέρνα εδόθη σε πολλά μοναστήρια μετά τον 7ο αιώνα.

  • Η ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ως ημέρα τοποθέτησης του πέπλου της Παναγίας στη θαυματουργή εικόνα της Βλαχερνίτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση, αλλά όπως μαρτυρεί και η Άννα η Κομνηνή, το πέπλο ανασηκωνόταν από το πρόσωπο της Θεοτόκου, ανάλογα με την περίπτωση.
  • Οι αγρότες κρατούσαν την αργία της Παναγίας των Βλαχερνών. Ορισμένοι την ονόμαζαν «Καψοδεματούσα», γιατί πίστευαν ότι καίει στα αλώνια τα δεμάτια εκείνων που δεν τηρούν την αργία.
  • Καλλίνικος ονομάζεται εκείνος ο οποίος τα κατάφερε και νίκησε την αμαρτία (το διάβολο) δίνοντας τον καλό αγώνα της πίστεως έως τέλους, προσφέροντας την ίδια του τη ζωή. Ο όρος αναφέρεται λοιπόν στους από το μαρτύριό τους στεφανωθέντες, αφού πέτυχαν καλή νίκη (υπέμειναν έως τέλους το μαρτύριο).

 

 

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεων PLS