2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Tρίτη)

Εύρεση και ανακομιδή των ιερών λειψάνων: Του Αγίου πρωτομάρτυρος και

αρχιδιακόνου Στεφάνου, Μαξίμου και Κυντιλλιανού, Νεομάρτυρος Θεοδώρου

(του εν Δαρδανελλίοις), Ιουστινιανού ΒΔ (του ρινότμητου).

Ανάμνηση εγκαινίων ναού του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, πλησίον της αγιοτάτης μεγάλης Εκκλησίας.

Ο Άγιος Στέφανος ήταν ο πρώτος μάρτυρας του Χριστού και η μνήμη του γιορτάζεται στις 27 Δεκεμβρίου. Σαν σήμερα βρέθηκε το τίμιο λείψανό του. Μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, οπότε ο Χριστιανισμός ήταν ελεύθερος, ο Άγιος Στέφανος παρουσιάστηκε τρεις φορές στον ύπνο ενός σεβάσμιου ιερέα που ονομαζόταν Λουκιανός και του αποκάλυψε πού ήταν θαμμένο το σώμα του. Ο Λουκιανός επισκέφθηκε στον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη και του ανέφερε την οπτασία που είδε και αυτός ξεκίνησε ενέργειες για την ανεύρεση του λειψάνου. Μόλις βρέθηκε το λείψανο του Αγίου Στεφάνου, το οποίο ανέδινε ευωδία, έγινε σεισμός, ενώ από τον ουρανό ακούγονταν άγγελοι να ψάλουν το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε αρχικά στα Ιεροσόλυμα και κατόπιν με τιμές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Νεομάρτυρας Θεόδωρος γεννήθηκε στο χωριό Ερένκιοϊ της επαρχίας Ελλησπόντου και Τρωάδος. Οι γονείς του Γεώργιος και Κυριακή τον ανέθρεψαν σύμφωνα με τους κανόνες της ορθοδόξου θρησκείας. Σε νεαρή ηλικία πήγε στο Τσανάκ Καλέ (Δαρδανέλια) και έμαθε την τέχνη της επεξεργασίας του σουσαμιού. Την αρετή του και την τιμιότητά του πρόσεξε ένας Τούρκος προύχοντας που θέλησε να τον εξισλαμίσει για να τον κάνει γαμπρό του και κληρονόμο του. Ο Θεόδωρος όμως δεν ενέδωσε στις πιέσεις, με αποτέλεσμα ο Τούρκος να οργιστεί και να πάει στον κριτή, στον οποίο τον συκοφάντησε ότι, όταν κάποτε ήταν άρρωστος, είχε υποσχεθεί πως, αν ο Μωάμεθ τον κάνει καλά, θα αλλάξει θρησκεία. Τον κατήγγειλε ότι τώρα δεν τηρεί την υπόσχεσή του. Ο Θεόδωρος αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε πως Χριστιανός γεννήθηκε και Χριστιανός θα πεθάνει. Αμέσως συνελήφθη, φυλακίστηκε και υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 2 Αυγούστου 1690 αποκεφαλίστηκε.

  • Το 1922 η τίμια κάρα του μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Οσίας Ξένης στη Νίκαια του Πειραιά.

 

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία», Εκδόσεις PLS