2.300 οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια με το παλαιό σύστημα εξετάσεων

Τις 2.300 από τις συνολικά 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές με το παλιό σύστημα εξετάσεων, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, καθορίστηκε στο 4% το ποσοστό των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που προορίζονται για τους μαθητές των γενικών λυκείων και την ομάδα Β’ των επαγγελματικών λυκείων.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-ομάδα Β’ που θα δώσουν με το σύστημα που ίσχυε πέρυσι (εξέταση σε 6 μαθήματα) είναι 1.579, από τις 39.470 συνολικά. Για τα ΤΕΙ, οι θέσεις που προβλέπονται είναι 721, από τις 18.030.

Επιπλέον, αναφορικά με τα ΤΕΙ, σημειώνεται ότι το 65% των θέσεων προορίζεται για τους υποψήφιους που θα δώσουν με το νέο σύστημα εξετάσεων (17.309 θέσεις).

Όσον αφορά στα ημερήσια ΕΠΑΛ (ομάδα Α’), οι υποψήφιοι του παλιού συστήματος εισαγωγής θα διεκδικήσουν το 13,8% των θέσεων για τους εισακτέους στα ΤΕΙ (649 θέσεις).

Η διαφορά στα ποσοστά οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό των αποφοίτων των ΕΠΑΛ που έχουν επιλέξει να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές με το παλιό σύστημα εξετάσεων. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι απόφοιτοι των ΓΕΛ που επέλεξαν το παλαιό σύστημα αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ, ενώ οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που επέλεξαν το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α’ (υποψήφιοι για ΤΕΙ) αποτελούν το 13,8% συνολικά των συμμετεχόντων των ημερησίων ΕΠΑΛ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE