Οι μη ανταλλάξιμες/εμπορεύσιμες “μάρκες”, ή NFTs, είναι το πιο πρόσφατο φαινόμενο κρυπτοοικονομίας. Και αφού ο οίκος δημοπρασιών Christie’s πούλησε το πρώτο έργο τέχνης NFT που έχει πουληθεί ποτέ – ένα κολάζ εικόνων του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple έναντι του ποσού των 69.3 εκατομμυρίων δολαρίων – τα NFTs ξαφνικά έτυχαν τεράστιας προσοχής του κόσμου.

Τι είναι λοιπόν τα NFTs?

Χρησιμοποιώντας τους πιο απλούς όρους, τα NFTs μεταμορφώνουν τα ψηφιακά έργα τέχνης και άλλα συλλεκτικά είδη σε μοναδικά, επαληθεύσιμα περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι εύκολο να εμπορευθούν στο blockchain. Αν και μπορεί να μην είναι εύκολο για τον μη μυημένο να καταλάβει, οι απολαβές είναι τεράστιες για πολλούς καλλιτέχνες, μουσικούς, influencers και λοιπούς, με τους επενδυτές να ξοδεύουν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν
NFT εκδοχές ψηφιακών εικόνων. Για παράδειγμα, το πρώτο tweet του Jack Dorsey πουλήθηκε για 2.9 εκατομμύρια δολάρια, ένα βίντεο κλιπ ενός καρφώματος του LeBron James πουλήθηκε για περισσότερο από $200,000 και ένα “Nyan Cat” GIF δεκαετίας για $600,000.

A CryptoKitty

Όμως τα NFTs δεν είναι ακριβώς κάτι καινούργιο. Το CryptoKitties, ένα ψηφιακό παιχνίδι στην πλατφόρμα του κρυπτονομίσματος Ethereum, ήταν ένα από τα αυθεντικά/αρχικά NFTs, επιτρέποντας και δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να αγοράζουν και να πωλούν εικονικές γάτες οι οποίες ήταν και μοναδικές αλλά και αποθηκευμένες στην πλατφόρμα blockchain.

Τότε, γιατί το φαινόμενο των NFT απογειώνεται τώρα;

Μέρος αυτού του ενδιαφέροντος προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι αρέσκονται να υποστηρίζουν το έργο ανεξάρτητων δημιουργών αγοράζοντας τα έργα τους. Άλλοι ενθουσιάζονται από την ιδέα του να αποκτήσουν ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιγράψει και να ισχυριστεί ότι είναι ιδιοκτησία του. Η πρόσφατη headline price records των NFTs φαίνεται να ορίζεται και να οδηγείται από τους προσφάτως “ματσωμένους” crypto εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους οι οποίοι αναζητούν τρόπους να επεκτείνουν τις bitcoin περιουσίες τους και να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον στο crypto οικοσύστημα. Να λοιπόν, τι χρειάζεται να γνωρίζεις:

Τι είναι τα NFTs;

Οι μη ανταλλάξιμες “μάρκες” /μη ανταλλάξιμα διακριτικά, ή NFTs, είναι μέρη ψηφιακού περιεχομένου που συνδέεται με το blockchain, την ψηφιακή βάση δεδομένων που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το ethereum. Αντίθετα με τα NFTs, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι ανταλλάξιμα, εννοώντας ότι μπορούν να αντικατασταθούν ή να ανταλλαχθούν με κάποια άλλα πανομοιότυπα της ίδιας αξίας, λίγο πολύ σαν χαρτονόμισμα δολαρίου.

Τα NFTs,από την άλλη πλευρά, είναι μοναδικά και όχι αμοιβαίως ανταλλάξιμα, ου σημαίνει ότι ποτέ δύο NFTs δεν είναι τα ίδια. Σκέψου τις κάρτες Pokémon, τα σπάνια νομίσματα ή μία περιορισμένη έκδοση ενός ζευγαριού παπουτσιών Jordans: Τα NFTs δημιουργούν μία έλλειψη στα άλλοτε απεριόριστα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία – και υπάρχει ακόμη και
πιστοποιητικό γνησιότητας για να το αποδείξει. Τα NFTs τυπικά χρησιμοποιούνται για να αγοράσουμε και να πουλήσουμε ψηφιακά έργα τέχνης και μπορούν να έχουν τη μορφή GIFs, tweets, εικονικών καρτών ανταλλαγής, εικόνων υλικών αντικειμένων, εξωτερικού τμήματος video game, εικονικής ακίνητης περιουσίας και άλλων.

Πώς να αγοράσεις NFTs

Ουσιαστικά, οποιαδήποτε ψηφιακή εικόνα μπορεί να αγοραστεί σαν NFT. Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου όταν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο, ιδιαίτερα αν είσαι πρωτάρης. Θα χρειαστεί να αποφασίσεις από ποια αγορά θα αγοράσεις, τι είδους ψηφιακό πορτοφόλι απαιτείται για να το αποθηκεύσεις και τι είδους κρυπτονόμισμα θα χρειαστείς για να ολοκληρωθεί η αγορά. Κάποιες από τις πιο κοινές NFT αγορές περιλαμβάνουν τις OpenSea, Mintable, Nifty Gateway και Rarible. Υπάρχουν επίσης αγορές για πιο εξειδικευμένους τύπου NFTs, όπως η NBA Top Shot για βίντεο με τις καλύτερες φάσεις στο μπάσκετ ή η Valuables για tweets που βγαίνουν στη δημοπρασία όπως βγήκε του Dorsey.
Όμως, προσοχή στις χρεώσεις. Κάποιες αγορές χρεώνουν αντίτιμο “αερίου”, όπου είναι η ενέργεια που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή στην πλατφόρμα του blockchain. Άλλες χρεώσεις μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τα κόστη της μετατροπής δολαρίων σε ethereum (το κρυπτονόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την αγορά NFTs) και τα έξοδα κλεισίματος. Αν είσαι περίεργος και θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς είναι να
αγοράζεις ένα NFT, εμείς το κάναμε και αγοράσαμε ένα. (Και ναι, είναι μία γάτα).

Πώς να πουλήσεις NFTs;

Τα NFTs επίσης πωλούνται σε αγορές και η διαδικασία μπορεί να ποικίλει από πλατφόρμα σε πλατφόρμα. Απαραίτητα, θα ανεβάσεις το περιεχόμενό σου σε μία αγορά, κατόπιν ακολουθείς τις οδηγίες για να το μετατρέψεις σε NFT. Θα έχεις τη δυνατότητα να συμπεριλάβεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως περιγραφή του έργου και προτεινόμενη τιμή. Τα περισσότερα NFTs αγοράζονται χρησιμοποιώντας ethereum όμως μπορούν να αγοραστούν και με άλλα ERC-20 tokens όπως WAX και Flow.

Πώς να φτιάξεις ένα NFT;

Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα NFT. Τα μόνα που χρειάζονται είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι, μια μικρή αγορά ethereum και σύνδεση με μία αγορά NFT όπου θα μπορείς να κάνεις upload και να μετατρέψεις το περιεχόμενο σε NFT ή crypto τέχνη. Απλό, σωστά;

 

Erol User

SHARE