108.000 δέντρα δώρο για τον διάδοχο του Μπουτάν

Χρειάζεται μεγάλη Σοφία για να μπορεί κάποιος να αντιγράφει σωστές επιλογές. Συνήθως ο περισσότερος κόσμος είναι προσκολλημένος σε αυτά που γνωρίζει, ακόμα κι αν αναγνωρίζει πως δεν λειτουργούν σωστά. Όταν λοιπόν ο δυτικός πολιτισμός προσπαθεί να κρύψει τους ατμοσφαιρικούς του ρύπους και πασχίζει να διαχειριστεί ένα κτηνώδη όγκο σκουπιδιών, σε μια μικρή ασιατική χώρα που το 75% καλύπτεται από δάση, οι κάτοικοί του όταν θέλουν να κάνουν ένα δώρο σε κάποιον που αγαπούν, φυτεύουν ένα δέντρο.

Το όνομα αυτού Μπουτάν και προ ημερών οι κάτοικοί του θέλοντας να προσευχηθούν για την έλευση του βασιλικού διαδόχου στη ζωή, φύτεψαν 108.000 νέα δέντρα.

Προ 2 μηνών στις αρχές Φεβρουαρίου ο κόσμος είχε μαγευτεί από τις εικόνες της επίσημης παρουσίασης του πρώτου διαδόχου του βασιλικού ζεύγους του Μπουτάν. Του Ασιατικού κρατιδίου όπου αντί για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, μετρούν την ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία. Τα 82.000 λοιπόν ευτυχισμένα νοικοκυριά της χώρας φύτευσαν από ένα δέντρο και άλλοι 26.000 εθελοντές στις διάφορες περιοχές πρόσθεσαν άλλο ένα ο καθένας. Σύνολο, 108.000 καινούργια δέντρα.

Ο αριθμός 108 είναι ιερός στον βουδισμό. Υποδηλώνει «την κάθαρση από τις 108 μιάνσεις που εμποδίζουν τα όντα από την επίτευξη της φώτισης» εξηγεί ο Τενζίν Λεκφέλ, επικεφαλής της οργάνωσης Tendrell, που συντόνισε την πρωτοβουλία.

Κάθε δεντράκι που φυτεύτηκε είναι μια προσευχή από αυτόν που το φύτεψε να μεγαλώσει ο διάδοχος, υγιής, γερός, σοφός και φιλεύσπλαχνος σαν το δέντρο. Την ίδια στιγμή, εγκαινιάστηκε στην Θίμφου, την πρωτεύουσα του βασιλείου, ο «Κήπος Ευτυχίας», προσκαλώντας τους ξένους επισκέπτες να φυτέψουν εκεί ένα «δέντρο ευτυχίας» από τη χώρα τους, και φιλοδοξώντας να φιλοξενεί κάποια στιγμή στο μέλλον δέντρα απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. «Το Μπουτάν είναι γνωστό ως η χώρα της ευτυχίας. Άρα, είναι λογικό να έχουμε έναν κήπο ευτυχίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους του κόσμου» δήλωσε ο Ντάμτσοε Ρίνζιν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Τουρισμού του Μπουτάν.

«Στον Βουδισμό, το δέντρο είναι ο κουβαλητής, η τροφός όλων των μορφών ζωής, συμβολίζοντας τη μακροβιότητα, την υγεία, την ομορφιά, ακόμη και την ευσπλαχνία. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Βούδας έφθασε στη φώτιση καθισμένος στη σκιά ενός μπάνιαν, μιας ινδικής συκιάς» λέει ο Λεκφέλ.

Στο βασίλειο, η εξαγωγή ξυλείας έχει απαγορευθεί. Και έχουν τεθεί υψηλότεροι ευγενείς στόχοι: Μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020, βιολογικές καλλιέργειες σε ποσοστό 100% έως το 2020 και μηδενικά απορρίμματα έως το 2030. Να χαιρόμαστε τον δυτικό πολιτισμό μας.

108 trees

108 trees1

Mpoutan2

Mpoutan