Σε δίκη 24 για το σκάνδαλο με τις προμήθειες της DEPUY. (Ονόματα)

Αργόσυρτη ανάκριση για γνωστή εταιρεία, που πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό δίνοντας παράλληλα «μίζες» σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.

Τον καθυστερημένο δρόμο, μετά από πολύχρονες ανακρίσεις, για το ακροατήριο παίρνει άλλη μια υπόθεση διαφθοράς στον χώρο της Υγείας, καθώς 24 πρόσωπα παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας με πρωταγωνιστή τη βρετανική εταιρία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού DEPUY.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα αλλά και την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η εν λόγω εταιρεία πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό δίνοντας παράλληλα «μίζες» σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.

Οι κατηγορούμενοι
Τώρα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών σε δίκη για κακουργηματικές κατηγορίες παραπέμπονται οι:
Gary Neil Fitzpatrick, Nicola Jane-Gifford, John Alfred Coppack, Keith Eugene Swallow, Ειρήνη Κυριακίδη και Δέσποινα Φιλίππου. Θα δικαστούν για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Michael John Dormer, Walter Hak, Gregory Mark Franks. Κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, ηθική αυτουργία στη δωροδοκία υπαλλήλου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού.
Παναγιώτης Παπασπύρου. Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη, άμεση συνέργεια σε δωροδοκία υπαλλήλου και άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Robert-John Dougall. Κατηγορούμενος για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Νικόλαος Καραγιάννης. Κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση από κοινού σε βάρος του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πέτρος Καραγιάννης. Κατηγορούμενος για από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Χρήστος Καραγιάννης. Κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου και από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σπυρίδωνας Φωτεινός και Γεώργιος-Βύρωνας Βλάσσης. Κατηγορούμενοι για από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Νικόλαος Ευσταθόπουλος. Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη και παθητική δωροδοκία υπαλλήλου.

Αλέξανδρος Τουλιάτος. Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη, παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ευάγγελος Πλατιάς, Παναγιώτης Σουκάκος, Λεωνίδας Συρμαλής. Κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Κωνσταντίνος Μαλίζος, Γιώργος Παπαχρήστος, Γεώργιος Μπάμπης. Κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Να σημειωθεί ότι το συμβούλιο Εφετών διατάσσει να χωριστεί η δικογραφία για τον Bruce Van Der Merwe, ζητώντας να διενεργηθεί περαιτέρω προανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κατηγορούμενος για απάτη, ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει αποβιώσει.

Ζημία 11,5 ύψους δισ. ευρώ
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η DE PUY, θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού JOHNSON & JOHNSON, φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 ως το 2006, προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Κατά το κατηγορητήριο η εταιρεία υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς που φέρονται να έπαιρναν μίζες και «δώρα» από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς εντοπίστηκε περίπτωση γιατρού που εκτός από τις αμοιβές του
(π.χ το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ) πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κλπ.
Επίσης αλιεύθηκε email στις 13/11/2000 ενός κατηγορούμενου προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει: «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες…», ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει.
Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου» με διαφορά υπεκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην εξαετία.

Πηγή: nonpapernews.gr