Σε ένα μήνα το πόρισμα για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Airbus

Σε ένα μήνα θα δημοσιευτεί η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, που συνετρίβη τα ξημερώματα της Πέμπτης με 66 επιβαίνοντες, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών, αναφέρει η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα al-Ahram.

Στο μεταξύ οι έρευνες συνεχίζονται ενώ όλες οι πλευρές που εμπλέκονται τονίζουν ότι το «κλειδί» που θα δώσει απαντήσεις στο τι συνέβει τα δύο μαύρα κουτιά, τα οποία αναζητούνται στα νερά της Μεσογείου.

Επίσης, τα μηνύματα που έστειλε το αυτόματο σύστημα ελέγχου του μοιραίου αεροσκάφους της EgyptAir λίγο πριν χαθεί το στίγμα του από το ραντάρ θα συνυπολογιστούν στην έρευνα.

Θυμίζεται ότι οι συναγερμοί, που καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, καταδεικνύουν ότι είχε εντοπιστεί καπνός σε δύο σημεία του αεροπλάνου ενώ παράλληλα, καταγράφηκε κάποιο πρόβλημα με τους αισθητήρες παραθύρων – ενδεχομένως λόγω απότομης αύξησης της θερμοκρασίας- στοιχεία που συνηγορούν στην εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η καταστροφή του airbus σε διάστημα μόλις λίγων λεπτών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. Ωστόσο το γεγονός ότι το αεροσκάφος κατέγραψε σειρά συναγερμών υποδεικνύει ότι δεν υπήρξε ένα απόλυτα καταστροφικό γεγονός, όπως μία βόμβα, που θα είχε διαλύσει σχεδόν αμέσως το σκάφος.

Τέλος, παρά τα νέα στοιχεία όμως, που επιβεβαιώθηκαν από τη γαλλική υπηρεσία ερευνών, τόσο η γαλλική όσο και η αιγυπτιακή πλευρά επισημαίνουν πως είναι πολύ νωρίς ώστε να γίνει κάποια εκτίμηση για τα αίτια του τραγικού συμβάντος. Μάλιστα, μέχρι στιγμής καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τυχόν επίθεση.

Ένα υποβρύχιο στέλνει η Αίγυπτος ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες εντοπισμού των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους της EgyptAir όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Το υποβρύχιο, που ανήκει στο υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, άρχισε να πλέει προς το σημείο της συντριβής σήμερα Κυριακή και έχει τη δυνατότητα να καταδυθεί σε βάθη έως 3.000 μέτρων, είπε ο κ. αλ-Σίσι, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.