Σεισμός 6,2 ρίχτερ στην Ιταλία – Nεκροί, πολλοί εγκλωβισμένοι και μεγάλες καταστροφές

Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα -στις 3.36 τοπική ώρα- την κεντρική Ιταλία.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ρώμη, στην Περούτζια, ακόμη και στην Βενετία.

Στα χωριά Αματρίτσε και Ακούμολι που έχουν πληγεί περισσότερο, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν, ενώ μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (στην περιφέρεια της πόλης Ριέτι) χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, αναφέροντας ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια».

«Έχει σημειωθεί κατολίσθηση και γέφυρα έχει πιθανόν καταρρεύσει. Οι δρόμοι μέσα και έξω από το χωριό έχουν κοπεί», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας είπαν ότι «ο σεισμός ήταν σφοδρός» και σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια ενώ υπογράμμισαν πως μπορεί να συγκριθεί με εκείνον της Λ΄ ‘Ακουϊλα, του 2009, ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Πολλοί άνθρωποι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και τις πλατείες.

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια, εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους.

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. “Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς”, είπε. Σημείωσε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την “ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων” η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.