Ποιοι θα πληρωθούν από τον Μαρινόπουλο

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι πληρωμές των χρεών της εταιρείας Μαρινόπουλος, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα sofokleousin.gr

Όπως αναφέρει τα φέσια που έχει η Μαρινόπουλος προς τις 14 συνολικά εισηγμένες φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι οφειλές του Ομίλου σε προμηθευτές φτάνουν περί τα 1,8 δισεκ. ευρώ. «Λευκός καπνός» δεν θα βγει από την ιστορία. Κάποιοι θα γράψουν στα βιβλία τους ζημιές. Οι μοναδικοί που θα βγουν κερδισμένοι είναι αυτοί που έχουν υπογράψει συμβόλαια ασφάλισης πιστώσεων. Τα ποσά εξηγεί η δημοσιογράφος Έλενα Ερμείδου, που θα λάβουν διαφέρουν ανάλογα με τις καλύψεις, ωστόσο για ότι έχουν υπογράψει θα αποζημιωθούν στο ακέραιο.
Πρόκειται για λίγες εταιρείες και κυρίως μεγάλες που θα πληρούσαν τις απαιτήσεις ώστε να αγοράσουν όρια καλύψεων από ασφαλιστικές πιστώσεων έναντι αφερεγγυοτήτων. Οι εταιρείες αυτές δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από την διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Ομίλου.
Δύο είναι οι κύριες ασφαλιστικές πιστώσεων που έχουν καλύψει την Μαρινόπουλος: Πρόκειται για την Atradius και την Euler Hermes. H τελευταία δε, φέρεται να έχει ασφαλίσει το μεγαλύτερο όγκο ασφαλίστρων. Οι όροι και τα ποσά των καλύψεων που έχει η κάθε μία εταιρεία διαφέρουν, ωστόσο οι ασφαλιστικές θα καλύψουν πλήρως τα ποσά που τους αναλογούν για την κάθε μία. Το βασικό είναι ότι η καταβολή της αποζημίωσης εγγυάται τη ρευστότητα, αλλά και την περαιτέρω νομική διεκδίκηση της επισφαλούς απαίτησης..
Η ασφάλιση πιστώσεων μπορεί να προστατέψει τον προμηθευτή έναντι αφερεγγυοτήτων ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν επιλέγεται από αρκετούς επιχειρηματίες ως εργαλείο αντιμετώπισης του κινδύνου. Όπως έχει δηλώσει η Μαρία Παπαζαρκάδα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Υποκαταστήματος της Atradius Credit Insurance N.V. «Εφαρμόζοντας ως σταθερή πολιτική την Ασφάλιση Πιστώσεων, δίδεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν από τυχόν αθέτηση πληρωμών από τους οφειλέτες τους. Αυτόματα δημιουργείται ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο προφυλάσσει τις επιχειρήσεις από πιστωτικούς κινδύνους, διασφαλίζει τη πολυπόθητη ρευστότητα έναντι γεγονότων αθέτησης πληρωμών, ενισχύει την ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα παρέχει συστηματική πληροφόρηση, διευκολύνει την είσπραξη των απαιτήσεων διαδραματίζοντας ρόλο ουσιαστικό προ της αναγγελίας μίας ληξιπρόθεσμης απαίτησης και ανοίγει κανάλια χρηματοδότησης από οίκους factoring ή funds, στοιχεία ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.. Ασφαλίζοντας επί πιστώσει πωλήσεις, δίνεται η δυνατότητα ελέγχου της φερεγγυότητας υφιστάμενων και υποψήφιων πελατών, ενώ τα τρέχοντα κεφάλαια που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα επιβίωσης ενός οργανισμού θωρακίζονται».
Εν κατακλείδι οι υπηρεσίες της ασφάλισης πιστώσεων συνοψίζονται στην πρόληψη των επισφαλειών μέσα από συνεχή παρακολούθηση οικονομικής και συναλλακτικής κατάστασης των πελατών, αποζημίωση με απλές διαδικασίες, σε προκαθορισμένο χρόνο, διεκδίκηση και είσπραξη των απαιτήσεων μέσα από ένα διεθνές δίκτυο νομικών.
Το Carefour και έπειτα Μαρινόπουλος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, όμιλος είχε δημιουργήσει προβλήματα στις ασφαλιστικές. Μάλιστα για κάποιους από τις προμηθευτές του, τα όρια καλύψεων είχαν κοπεί.
Πρόσφατα μετά το deal είχαν υπάρξει συνομιλίες μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και ασφαλιστών πιστώσεων προς επίλυση των προβλημάτων, ωστόσο, η κακή διαχείριση από την πλευρά της Μαρινόπουλος οδήγησε τον Ομιλος στο σημείο να σχεδιάζει κούρεμα οφειλών μέχρι και 80%.