Οδεύοντας προς την ελληνική Ανάσταση: Μεγάλη Παρασκευή

Tα Άγια Πάθη του Kυρίου

Ιάσονος (Ταρσού) και Σωσιπάτρου (Ικονίου) των πρώτων κηρύκων του Ευαγγελίου στην Κέρκυρα, Mάρτυρος Κερκύρας, Ευσεβίου, Ζήνωνος, Βιταλίου.

Μεγάλη Παρασκευή:«Πώς σε κηδεύσω, υιέ μου;» Το «χαροποιό πένθος, ο Επιτάφιος Θρήνος». Αυτός που άνοιξε τις εισόδους της ζωής με την ταφή Του και θανάτωσε με θάνατο το θάνατο και τον Άδη «καινοποιεί ταφείς τον φθαρέντα άνθρωπο». Πώς πεθαίνει η ζωή; Και πώς κατοικεί σε τάφο; Ποιος θα μου δώσει νερό και πηγές δακρύων για να κλάψω το γλυκύ μου Ιησού; Το πιο παράξενο θαύμα βρίσκει το λόγο του στη θαυμάσια φράση από την τρίτη στάση των Εγκωμίων: «Μη θρηνείς, μητέρα, αυτά γίνονται για να ελευθερώσω τον Αδάμ και την Εύα» και αλλού μαζί με τη σιγουριά της ανάστασης «Αναστήσομαι γαρ και υψώσω εν δόξει απαύστως ως Θεός τους εν πίστει και πόθω σε μεγαλύνοντας».

ω γλ2

Στο ναό της Αναστάσεως βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου, στον οποίο άφησαν τα σημάδια τους οι επανειλημμένες καταστροφές και ανοικοδομήσεις. Το 1810 το Άγιο Κουβούκλιο ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων. Είναι επίμηκες και πλούσια διακοσμημένο, με πολυγωνική τη δυτική του πλευρά. Σκεπάζεται από μολύβδινο τρούλο με κωνοειδή απόληξη. Η είσοδός του είναι ανατολικά. Εσωτερικά διαιρείται σε δύο χώρους. Σε τετράγωνο προθάλαμο με θολωτή στέγη βρίσκεται τμήμα του λίθου που σφράγιζε τη θύρα του μνημείου και τον κυρίως θάλαμο του Παναγίου Τάφου. Ο Τάφος του Κυρίου είναι καλυμμένος με λευκό μάρμαρο και περιβάλλεται από οκτώ πορφυρόλευκους κίονες που βαστάζουν ισάριθμες αψίδες, ώστε να δημιουργούν στέγη, που έχει περίμετρο έξι μέτρα.

ω γλυκύ μου έαρ

Στη Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, κοντά στο Αίγιο, φυλάσσονται τα «Άχραντα Πάθη» μοναδικά σε μέγεθος και σε θαυματουργικές επεμβάσεις. Γι’ αυτό συχνά οι κάτοικοι της περιοχής φωνάζουν τους μοναχούς να μεταφέρουν τα «Άγια Πάθη» στο χωριό τους και τελούν πάνδημες λιτανείες για την απομάκρυνση επιδημιών, για βροχοπτώσεις σε καιρό ξηρασίας, για την εξαφάνιση των ακρίδων, κλπ. Τα «Άχραντα Πάθη» δωρήθηκαν από τους Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγο στη μονή σε ένα κιβώτιο που περιείχε τεμάχια Τιμίου Ξύλου, ακάνθινο στέφανο, χλαμύδα, λίθους από τον Πανάγιο Τάφο.

  • Αποσπάσματα από το Βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία» – Εκδόσεις PLS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHARE