Η νέα φοροκαταιγίδα με το νέο Προϋπολογισμό – επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ το 2017. Τα νέα χαράτσια.

Η εφορία βάζει… χειροπέδες για χρέη σε 1,5 εκατ. φορολογούμενους. Δεν υπάρχει μήνας ώς τα τέλη του Ιανουρίου του 2017 που να μην πρέπει να πληρωθεί κάποιος φόρος (άμεσος ή έμμεσος) από εκατομμύρια πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη όσοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν την κρίση και την αδυναμία πληρωμής φόρων, τελών και ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν έχει τέλος η φοροεπιδρομή ούτε και το 2017 καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή προβλέπει νέα… λαίλαπα στα εισοδήματα των πολιτών.
Με τον νέο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση προβλέπει ότι με νέα εισπρακτικά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που θα λάβει μέσα στο 2017, θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ. Και παρά την φοροεπιδρομή που θα «ψαλιδίσει» το διαθέσιμο εισόδημα, προβλέπει ότι στο τέλος θα έρθει και ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα 2,7%.

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα απέχει σημαντικά από το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Νοεμβρίου, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:
– πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,6% του ΑΕΠ (1 δισ. ευρώ) για φέτος, έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%
– πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 2% του ΑΕΠ για το 2017 (δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ) έναντι στόχου 1,75% στο Μνημόνιο (3 δισ. ευρώ)
– ύφεση 0,3% φέτος (αντί 0,5% που θα προβλέπει η ΤτΕ)
– δυναμική ανάκαμψη το 2017 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%
Η πρόβλεψη για ισχυρή Ανάπτυξη προφανώς εξυπηρετεί την κυβέρνηση για να πείσει ότι «λεφτά θα υπάρχουν» και έτσι θα πετύχει τους στόχους της. Από την άλλη, η Ανάπτυξη υπονομεύεται από το γεγονός πως η κυβέρνηση θα επιβάλει φοροεισπρακτικά μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα χρήματα αυτά θα προέλθουν:
– 1,4 δισ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις αυξήσεις εισφορών κλπ
– Άλλα 1,4 δισ. ευρώ από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων (μειωμένο αφορολόγητο, αύξηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ.)
– Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

Η εφορία βάζει… χειροπέδες για χρέη σε 1,5 εκατ. φορολογούμενους

Δεν υπάρχει μήνας ώς τα τέλη του Ιανουρίου του 2017 που να μην πρέπει να πληρωθεί κάποιος φόρος (άμεσος ή έμμεσος) από εκατομμύρια πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη όσοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν την κρίση και την αδυναμία πληρωμής φόρων, τελών και ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 774.321 κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων για χρέη στο Δημόσιο, ενώ συνολικά κινδυνεύουν με κατάσχεση πάνω από 1.541.900 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και τελωνεία.

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 303.549 επαγγελματίες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, χρωστούν συνολικά 16,6 δισ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί κατασχέσεις σε 14.793 οφειλέτες για να εισπραχθούν μόλις 16,3 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι συνολικά οι κατασχέσεις σε οφειλέτες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα ξεπεράσουν τις 150.000.

Σε δεσμεύσεις λογαριασμών προχωρούν και οι δήμοι για οφειλές από δημοτικά τέλη, τροχαίες παραβάσεις, ακόμη και παράνομη στάθμευση, προκαλώντας την μήνιν των δημοτών που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πληρωμές.