Σήμερα απόγευμα η σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Τα επιχειρήματα.

Όλοι υπόσχονται καταγγελίες και αποκαλύψεις εις βάρος του άλλου. Μόνος σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα ο Παν. Καμμένος, ο οποίος έχει ζητήσει να λάβει το λόγο. Με κύριο στόχο -και αυτός- τη διακυβέρνηση Αντ. Σαμαρά αλλά όχι εκείνη του Κώστα Καραμανλή. Στην ίδια γραμμή και ο Πρωθυπουργός.

Το αντίθετο ο Πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει ενισχυτικά τη ρήση του Καραμανλή κατά των «νταβατζήδων» της πολιτικής ζωής από τους χώρους των ΜΜΕ και της επιχειρηματικότητας-ιδιαίτερα των Τραπεζών- πάντα αόριστες. Θα αποσιωπήσει όμως παράλληλες υποθέσεις της περιόδου 2004-2009, όπως τα Ολυμπιακά ακίνητα και η αξιοποίηση τους, το Ομόλογα, το πόρισμα Ζορμπά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, η καταπολέμηση της μεγάλες φοροδιαφυγής, διάφορες γνωστές υποθέσεις της πενταετίας κλπ.

Το Μαξίμου διαρρέει ότι θα χτυπήσει τη διαπλοκή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εφ΄ όλης της ύλης με παλαιές και γνωστές ιστορίες, όπως της ΖΗΜΕΝΣ, τα δάνεια των κομμάτων,, οι διαπλοκές με τα ΜΜΕ, οι περιπτώσεις επηρεασμού-περιφρόνησης της Δικαιοσύνης (από τις περιπτώσεις Παπασταύρου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου έως τις διάφορες λίστες καταθέσεων στο εξωτερικό) κλπ. Επίσης, ειδικότερα με αναφορά σε σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, σε ΔΕΚΟ, σε βάρος ορισμένων πρώην υπουργών και βουλευτές τόσο της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, όλη την περίοδο 2010-2014.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δηλώνουν πως είναι γνωστή και άσφαιρη η σκανδαλολογία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα προβάλλεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ανεργίας και ακραίας φτώχειας, με ανικανότητα διαχείρισης και αλλά με επιδίωξη να δημιουργήσει δικό της «σύστημα και κατεστημένο συμφερόντων», όπως στη Τράπεζα Αττικής, τις τηλεοπτικές άδειες, τις συναλλαγές στη Δικαιοσύνη, την περίπτωση Καλογρίτσα, τις συναλλαγές και φαυλότητες Υπουργών με συγκεκριμένα στοιχεία.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση ότι «στήνει νέα βιλαέτια της διαπλοκής»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικρίνει την κυβέρνηση ότι «στήνει νέα βιλαέτια της διαπλοκής», «οικοδομώντας ένα νέο τρίγωνο αδιαφάνειας ανάμεσα σε εργολάβους του δημοσίου, τράπεζες και επίδοξους καναλάρχες».

«Διαπλοκή είναι όταν έχεις εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε διοικητικές πράξεις ή αποφάσεις οι όποιες δημιουργούν όφελος σε μεσάζοντες οι οποίοι το ανταποδίδουν στους πολιτικούς μέσω εύνοιας στα ΜΜΕ», θα πει στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον ορισμό της διαπλοκής, όπως εφαρμόστηκε στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό, θα υπογραμμίσει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας αντί να πατάξει την διαπλοκή, όπως υποσχόταν προεκλογικά και διακηρύσσει μετεκλογικά, ρίχνει νερό στον μύλο της και «στήνει μια νέα διαπλοκή χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο θα τονίσει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προσέλθει σε αυτή τη συζήτηση «απολογούμενος για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησή του», η οποία, όπως θα πει, «διολισθαίνει καθημερινά σε αντιθεσμικές ενέργειες που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και την πολυφωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει επίσης τις «παρενέργειες που έχει η διαπλοκή στον δικαστικό έλεγχο», στηλιτεύοντας και τα όσα συμβαίνουν τελευταία στον χώρο της Δικαιοσύνης.