Γεννηματά: Απλή αναλογική, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και όριο 3%

Το περίγραμμα των θέσεων του κόμματος της, αναφορικά με το εκλογικό σύστημα εδωσε σήμερα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποφεύγοντας να πει αν βλέπει θετικά ή αρνητικά μια ενδεχόμενη συνεργασία με την κυβέρνηση στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με το επιχείρημα ότι ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποκαλύψει τα χαρτιά του. Χαρακτήρισε δε τη σχετική συζήτηση που άνοιξε το Μαξίμου, ως πυροτέχνημα.

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην τηλεόραση του Αντεννα είπε συγκεκριμένα:

«Δε θα κάνουμε τη χάρη στον κ. Τσίπρα να ξεχάσουμε το κόψιμο του ΕΚΑΣ, τις αλλαγές στα εργασιακά» προσέθεσε και υπενθύμισε πως από την περίοδο που ήταν υπερνομάρχης υποστήριζε την απλή αναλογική με όριο 3% και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Πάντως, εμφανίστηκε ανοιχτή στη συζήτηση για ένα μικρό μπόνους στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα πετύχει ποσοστό πάνω από το 40%- 42%.

Ενώ αποκάλυψε πως ένα χρόνο πριν, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τον Ιούλιο του 2015 είχε προτείνει στον πρωθυπουργό την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Έχεις 250 βουλευτές που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Άλλαξε τον εκλογικό νόμο» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά την ψήφο από τα 17 χρόνια.

Εμφανίστηκε κάθετα αρνητική στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές, τονίζοντας ότι, «είναι μεγάλο λάθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά τώρα εκλογές. Εμείς τότε είπαμε ότι χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, συνεργασίας, να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία και όχι συμφωνία ηττημένου» και υπογράμμισε ότι:

«τέσσερις φορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να λυθούν τα προβλήματα».

Εθνικός στόχος, σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά είναι «να βγούμε από τα μνημόνια», κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», είπε τέλος.