Πέρα από κάθε πρόβλεψη οι αγροτικές κινητοποιήσεις

tracter2Στον χειρότερο εφιάλτη της κυβέρνησης εξελίσσεται η αντιπαράθεση με τους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους. Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας κινητοποίηση και κόντρα στις προβλέψεις της κυβερνητικών παραγόντων, σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται για δεύτερη μέρα στους δρόμους.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Τα Τέμπη έχουν σχεδόν αποκλειστεί από εκατοντάδες τρακτέρ που έχουν παραταχθεί εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε κλοιό από γεωργικά μηχανήματα, ενώ στον Προμαχώνα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συγκεντρωμένων.

Και μέσα σε όλα αυτά, θυμηδία προκαλεί η πληροφορία ότι χθες εκλάπησαν οι μπαταρίες από 80 τρακτερ στο Κιλελέρ! Καμία προβοκάτσια, καμία ισχυρή αστυνομική δύναμη, ούτε καν η ασκοπη βιαιοπραγία των ΜΑΤ ή η αδικαιολόγητη χρήση χημικών δείχνουν να μπορούν να κρατήσουν μακρία από την πρώτη γραμμή του αγώνα, που είναι οι δρόμοι, τους εξοργισμένους αγρότες.

Και αν ο αποκλεισμός των Εθνικών Οδών από σχεδόν 6.000 τρακτέρ (!) δείχνει ότι θα είναι η επόμενη κίνηση σύσσωμου του αγροτικού κόσμου, που αντιδρά με αυτό τον εντυπωσιακό τρόπο στο επαχθές, όπως το χαρακτηρίζει, φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση από την άλλη μεριά δείχνει ανέτοιμη να αντιδράσει.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, μετά τα θλιβερά γεγονότα και τον προπηλακισμό του στην Ροδόπη φαίνεται πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη των αγροτών που δηλώνουν πως επιζητούν διάλογο -από μηδενική βάση- αποκλειστικά με τον Πρωθυπουργό.

Οι γενικόλογες υποσχέσεις, οι αντιδράσεις κατόπιν εορτής, η αδυναμία λήψης μέτρων που θα μείωσουν το υψηλό κόστος καλλιέργειας και η μη εξεύρεση κάποιας λύσης στον υπερογκο τραπεζικό δανεισμό που παραμένει σφιχτή θηλιά στο λαιμό των αγροτών χαρακτηρίζουν την μέχρι τώρα πορεία του κ. Αποστόλου στο σημαντικό για την εθνική οικονομία, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μιας πορείας κάτω του μετρίου, όπως χαρακτηρίζεται πλέον και από τους πιο καλοπροαίρετους υποστηρικές του κ. Αποστόλου, ο οποίος δυστυχώς περιορίστηκε σε διεκπαιρεωτικό ρόλο και αφέθηκε να παρασυρθεί από τις επιταγές του Μνημονίου.

Εν αναμονή λοιπόν κάποιας θετικής κίνησης από το Μέγαρο Μαξίμου και ίσως από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους.

Εως τότε κομβικά σημεία όπως η Νίκαια, οι Σέρρες, ο Προμαχώνας, η Κομοτηνή, τα Τέμπη, η Αργολίδα, τα Μάλγαρα και η Κρήτη θα είναι ορισμένα μόνο από τα σημεία όπου θα χτυπά δυναμικά ο παλμός των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Κινητοποιήσεων, στις οποίες προς έκπληξη όλων αναδεικνύονται νέα και άφθαρτα πρόσωπα, με επιχειρήματα και προτάσεις που αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Για το αν θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν και να παράξουν στην καταχρεωμένη στις τράπεζες αγροτική γη.

Για όσους ξέρουν εκ των έσω τα πράγματα, η αγροτική αυτή κινητοποίηση, αναμένεται να είναι στα χρονικά μοναδική.