Ο ιός που χτυπά βρέφη και εγκύους ήρθε στην Ευρώπη

Στην Δανία εντοπίστηκε κρούσμα του ιού Ζίκα ο οποίος ευθύνεται για χιλιάδες εγκεφαλικές βλάβες σε βρέφη αλλά και στις μητέρες τους. Ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού Τίγρης, βρίσκεται σε έξαρση στην Βραζιλία. Ο ασθενής εμφάνισε συμπτώματα και βρέθηκε θετικός στον ιό μόλις επέστρεψε από ταξίδι που είχε κάνει στην Κεντρική Αμερική. Αξιοσημείωτο είναι πως ο ιός πλήττει και εγκύους. Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας έχουν σημάνει μεν συναγερμό, για την απομόνωση του περιστατικού, αλλά δήλωσαν πως δεν συντρέχει επί του παρόντος λόγος ανησυχίας.

Στην Βραζιλία πάλι η εξάπλωση του ιού έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, σε σημείο που οι υγειονομικές αρχές της χώρας ζήτησαν τη βοήθεια του στρατού. Άμεσα η κυβέρνηση διέθεσε 220.000 στρατιώτες οι οποίοι προέβησαν σε προληπτικές απεντομώσεις σε όλη την επικράτεια της χώρας, καθώς και στη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ανακοίνωσε πως ο ιός από τον Μάιο του 2015 που εμφανίστηκε στην Βραζιλία έχει ήδη μεταδοθεί σε 21 χώρες της Αμερικανικής ηπείρου. Ο ιός, δημιουργεί μικροκεφαλία στα έμβρυα, με αποτέλεσμα την

. Οι ενήλικες ενδέχεται να μην αντιληφθούν ότι νοσούν από τον ιό, καθότι τα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά μιας ελαφριάς γρίπης. Μεταδίδουν όμως τον ιό από το αίμα τους στα κουνούπια και αυτά στη συνέχεια στις εγκύους. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο.

Σε 21 χώρες έχει ήδη μεταδοθεί ο ιός από τον Μάϊο 2015 που πρωτοεμφανίστηκε στην βραζιλία.

 

O ιός προκαλεί μικροκεφαλία στα βρέφη με συνέπεια την σοβαρή νοητική τους καθυσττέρηση.

 

SHARE