Ο Τσίπρας στο Υπουργικό έκανε ένα βήμα πίσω στο ασφαλιστικό-αγροτικό

«Λυγίζει» ο Πρωθυπουργός στο ασφαλιστικό και στο αγροτικό, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις σχεδόν όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και σύσσωμου του αγροτικού κόσμου. Κινητοποιήσεις που πήραν τη μορφή εξέγερσης και προκάλεσαν πολιτικό αδιέξοδο για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κυβερνητικοί βουλευτές που δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν το σχέδιο Κατρούγκαλου.
Μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε ένα βήμα πίσω και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επανεξετάσει πολλές από τις ρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχουν αντιδράσεις.
«Στην προσπάθεια μας να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα, βάρος που αναλογεί στις εισφορές. Αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό.
Πρόσθεσε ότι το ίδιο θα πράξει η κυβέρνηση και για τους αγρότες, αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες για βελτιώσεις, στο θέμα των εισφορών τους, της μεταβατικότητας των διατάξεων, και στα θέματα που αφορούν κυρίως την προστασία του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Σε πολιτικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με τη γνωστή αριστερή διαλεκτική του και τόνισε ότι όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν ως επίκεντρο την προστασία των πιο αδυνάμων. «Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις για 12η φορά, θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα επιτρέψουμε την απελευθέρωση των απολύσεων, θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης προσπάθησε να βάλει τέλος στα σενάρια των εκλογών, υπογραμμίζοντας «Θα αντέξουμε, θα ολοκληρώσουμε με σαφήνεια την εντολή που μας έδωσε τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο ο λαός» και «επανεκλεγήκαμε μόλις πριν τέσσερις μήνες με μια σαφή εντολή. Να υλοποιήσουμε μια συμφωνία αλλά να τηρήσουμε με “κόκκινες γραμμές” την προστασία των αδύναμων στρωμάτων».

Την επόμενη εβδομάδα τα hotspot θα είναι έτοιμα
Όσον αφορά το προσφυγικό υποστήριξε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που περνάει από τη χώρα μας καθώς το κύμα της κρίσης σκάει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τα κέντρα υποδοχής με την κρίσιμη συμβολή του στρατού. «Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο όσον αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι ala cart» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Επίθεση στη ΝΔ
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό συνιστά θεσμική εκτροπή η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι αύριο (11/02) κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις.
Επισήμανε ακόμη ότι με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας.