Νέα μέθοδος βελτιώνει τα συμπτώματα του τζετ λαγκ

Νέα επιστημονική έρευνα βοηθά τους ταξιδιώτες να ξεπεράσουν το τζετ λαγκ αρκεί να εκτίθενται, μια νύχτα πριν σε φως που αναβοσβήνει σαν φλας.

Ο επικεφαλής επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής Τζέιμι Ζάιτσερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ανέφερε τον όρο «βιολογικό χάκινγκ»,με το φως να ξεγελά τον εγκέφαλο δίνοντάς του την ψευδαίσθηση ότι η μέρα είναι μακρύτερη από ό,τι πραγματικά είναι. Το φως που εισχωρεί μέσα από τα κλειστά βλέφαρα και φθάνει ως τον εγκέφαλο, του δίνει σήμα να ρυθμίσει εκ νέου το εσωτερικό βιολογικό ρολόι.

Στη σχετική δημοσίευση που έκαναν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό “Journal of Clinical Investigation”, πειραματίσθηκαν με 39 εθελοντές ηλικίας 19 έως 36 ετών, οι οποίοι χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες και κοιμήθηκαν στο εργαστήριο. Η μία ομάδα (οκτώ ατόμων) εκτέθηκε σε συνεχόμενο φως και η άλλη (31 ατόμων) σε παλμούς φωτός παρόμοιους με το φλας μιας κάμερας.

Η δεύτερη ομάδα (του «φλας») ανέφερε ότι την επόμενη νύχτα, η νύστα εμφανίσθηκε με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση, έναντι καθυστέρησης 36 λεπτών που είχε η πρώτη ομάδα. Μία ώρα έκθεσης σε διακεκομμένο φως ήταν αρκετή για να αλλάξει το βιολογικό τους ρολόι κατά δύο ώρες περίπου.

Ο οργανισμός των ανθρώπων συγχρονίζεται σε ένα 24ωρο κύκλο φωτός-νύχτας, με βάση τον τόπο όπου ζει. Τα μακρινά ταξίδια αποσυντονίζουν αυτό τον συγχρονισμό λόγω του νέου κύκλου μέρας-νύχτας. Όσες περισσότερες χρονικές ζώνες αλλάζει κανείς απότομα, τόσο δυσκολότερη γίνεται η αναπροσαρμογή του βιολογικού ρολογιού του. Έτσι, όταν κάποιος φθάνει στο νέο προορισμό του, προκαλείται το αίσθημα του τζετ λαγκ, που μπορεί για μερικές μέρες να του προξενήσει κούραση, ευερεθιστότητα, αποπροσανατολισμό, γαστρεντερικά προβλήματα κ.α.

Μέχρι σήμερα τα χάπια μελατονίνης ήταν η λύση. Η νέα μελέτη όμως δείχνει ότι πιο αποτελεσματική λύση είναι -ήδη από το βράδυ πριν το ταξίδι, καθώς και τα αμέσως επόμενα βράδια- να κοιμάται κανείς μπροστά από ένα στροβοσκοπικό μηχανισμό που εκπέμπει διαδοχικούς παλμούς φωτός. Όπως είπε ο Ζάιτσερ, η τεχνική μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από ταξιδιώτες με τζετ λαγκ, αλλά επίσης από όσους εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, όπως γιατρούς, φύλακες, οδηγούς κ.α.