Μητσοτάκης: Αν ο Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει να παραιτηθεί.

Με σκεπτικισμό και έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζει η ΝΔ τη στάση της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Από τη μια η κυβερνητική εκπρόσωπος διαψεύδει τα σενάρια και από την άλλη ο κυβερνητικός εταίρος της και υπουργός Άμυνας απειλεί ουσιαστικά με εκλογές.
Ωστόσο η ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρεί ότι “η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, αφού οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα αναδείξουν τη ΝΔ πρώτο κόμμα, ενώ παράλληλα η εκλογολογία δεν βοηθά την οικονομία”
Η ΝΔ είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμεί στο άμεσο μέλλον ούτε εκλογές αλλά ούτε και οικουμενική.
Οι λόγοι για τον κ. Μητσοτάκη είναι οι εξής:

Θεωρούν ότι η ΝΔ πρέπει να πάει σε συνέδριο και να ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά στη φυσιογνωμία και στο πρόγραμμά της, αλλά και στα πρόσωπα που θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας. Με το συνέδριο η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι θα κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας και η ΝΔ θα μπορέσει να βγει επιθετικά μπροστά.
Σε ό,τι αφορά στην οικουμενική, εκτίμηση της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι δεν μπορεί η Βουλή με την παρούσα σύνθεση να στηρίξει μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, αφού για να μπορέσει να περάσει μέτρα θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε κάθε περίπτωση εννοείται ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.
Στη ΝΔ αποφεύγουν να εκφράσουν πρόθεση υπέρ μιας πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές ύστερα από το ζήτημα που άνοιξε διάπλατα ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, ενώ βλέπουν τις αντικρουόμενες δηλώσεις μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τις τοποθετήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ.
Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε πως η ΝΔ δεν επιθυμεί εκλογές. Στη ΝΔ βλέπουν πως υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν χθες να «κλείσουν» το «ανοιχτό παράθυρο» των εκλογών που άφησε ο Πάνος Καμμένος ενώ όλα τα κορυφαία στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Σωκράτης Φάμελλος μιλούν για τον «ορίζοντα τετραετίας» που έχει η κυβέρνηση.
«Νερό στον μύλο» των σεναρίων για εκλογές ήρθε να δώσει και η συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα που τόνισε μεταξύ άλλων, πως «αν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο… Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει το τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε “δεμένοι” στις καρέκλες μας».

Κυριάκος: Θα κερδίσουμε τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του φροντίζει να βάλει φρένο σε σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, καθώς δεν επιθυμεί να επωμιστεί μέρος του πολιτικού κόστους που θα αναλογεί στη συμμετοχή της ΝΔ σε ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά ταυτόχρονα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι εκλογές είναι η έσχατη και όχι και τόσο επιθυμητή λύση για τη ΝΔ.
Χθες πάντως από την Πετρούπολη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά για να παραστεί στην κοπή της βασιλόπιττας, είπε όχι μεν σε εκλογές αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όποτε και να γίνουν η ΝΔ θα τις κερδίσει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά πότε θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις γιατί η κυβέρνηση μπορεί να χαροπαλεύει για πολύ καιρό. Απευθυνόμενος όμως στον πρωθυπουργό είπε:
Αν ο κ. Τσίπρας δεν νιώθει άνετα με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει να βγει και να το πει και να καταθέσει την εντολή.
Πρόβλεψη πάντως του κ. Μητσοτάκη είναι πως όποτε και να γίνουν εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «σκοπός της ΝΔ δεν είναι να κυβερνήσει αλλά να κυβερνήσει καλά» γιατί δεν θέλει απλά να πάρει την εξουσία για να γίνει μέρος του προβλήματος.