Βαρουφάκης: Υπήρχε σχέδιο δραχμής στο Μαξίμου

Baroyfakis_db8Τρία ήταν τα βασικά συμπεράσματα που βγήκαν από τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη στην τηλεόραση του Σκάι. Μια συνέντευξη που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου.
Πρώτον, ο πρώην υπουργός Οικονομίας αποκάλυψε ότι αρχικά στο Μαξίμου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρχαν σκέψεις ακόμη και για επιστροφή στη δραχμή, αν οι διαπραγματεύσεις οδηγούνταν σε ναυάγιο. Ένα σχέδιο που τελικά εγκαταλείφθηκε από τον Πρωθυπουργό, όταν έγινε αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν θα έχει μέλλον σε περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Αλλά και ύστερα από τις συζητήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με πολιτικά πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χωρας στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.
Δεύτερον ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τον περασμένο Ιούλιο θα οδηγούσε σε κλείσιμο των τραπεζών, διαψεύδοντας παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Τρίτον ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι ως υπουργός Οικονομικών είχε ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup πλην του πρώτου.
Η συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομίας και στενού συνεργάτη προκάλεσε θύελλά αντιδράσεων.
«Αναξιόπιστος» σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνέντευξη – χείμαρρο του τέως υπουργού Οικονομικών. «Η αξιοπιστία των επιλογών Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έγιναν με γνωστή τη συμφωνία (σ.σ. με τους θεσμούς) και ο λαός ενέκρινε αυτό το δρόμο», επισημαίνουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Με μια λακωνική δήλωση σχολίασε τη συνέντευξη και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αρκέστηκε να πει ότι «αναμένεται η απάντηση του πρωθυπουργού».
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας. Η εικόνα της χώρας το εξάμηνο εκείνο, ήταν μία εικόνα τριτοκοσμικής χώρας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε πως «ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε πολλά από αυτά που ψιλιαζόμασταν ότι είχαν συμβεί». «Η κυβέρνηση είχε εκλεγεί με την υπόθεση εργασίας ότι θα αλλάξει την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι θα κατόρθωνε πράγματα, που δεν είχαν καταφέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τελικά η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση έφαγε τα μούτρα της», τόνισε.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» ότι έχει πάψει να ασχολείται με τον κ. Βαρουφάκη.
«Πρέπει να τύχει διερεύνησης από τη δικαιοσύνη αυτή η περίοδος» τόνισε στον «Αθήνα 9.84» ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη.
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων τονίζει ότι «η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη ανέδειξε την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία ο εν λόγω κύριος αντιμετώπισε κρίσιμα για την χώρα ζητήματα».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε πως «η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κ. Τσίπρα και της ομάδας του.