Πρωτοφανές: 500 καλλιτέχνες ζητούν την παραίτηση Μπαλτά!!!

Ο κ. Μπαλτάς πέτυχε κάτι που δεν έχει πετύχει κανένας άλλος Έλληνας υπουργός Πολιτισμού. Συσπείρωσε το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου εναντίον του ζητώντας την παραίτησή του.

Χθες το βράδυ περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στο θέατρο «Σφενδόνη» σε μια πρωτοφανή εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του φετινού φεστιβάλ να μην συμπεριληφθούν Έλληνες καλλιτέχνες στο πρόγραμμα του.
Έπειτα από πολύωρη συζήτηση και κάτω από γενική ομοφωνία υπέγραψαν δύο κείμενα. Στο πρώτο ζητούν την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ ως persona non grata στην Ελλάδα και στο δεύτερο ζητούν την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, καταγγέλλοντας μάλιστα τον διορισμό Φαμπρ ως αντισυνταγματικό.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, το Ελληνικό Φεστιβάλ έστειλε Δελτίο Τύπου στο οποίο υποστηρίζει ότι θα συμπεριλάβει Έλληνες καλλιτέχνες στο φετινό φεστιβάλ. Μάλιστα , με επιστολή που κοινοποιεί στον Τύπο το Φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κατά τη νέα του ονομασία), «αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις».

Δείτε την επιστολή του Φεστιβάλ:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, κατά την 1η του συνεδρίαση σήμερα, συγκροτήθηκε σε σώμα και ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, καθώς και για τις εξελίξεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει το γεγονός ότι, καθώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντα του, δεν κατέστη δυνατόν -όπως και ο ίδιος δήλωσε- να περιλάβει στο φετινό πρόγραμμα άλλες ελληνικές συμμετοχές, πέραν αυτών που υποβλήθηκαν από τους θεσμικούς φορείς. Ταυτόχρονα όμως, το ΔΣ αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις.

Για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας – τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το ΔΣ έλαβε επίσης τις πρώτες αποφάσεις σε σχέση με τις αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργική και οργανωτική υποστήριξη του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο δε της καλλιτεχνικής πρότασης του Γιαν Φαμπρ αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών.
Συγκεκριμένα:
Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.
Θα επιλεγούν επίσης, βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες, για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School). Οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα αναρτηθούν άμεσα στο site του Φεστιβάλ www.greekfestival .gr»
Οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου δεν επηρέασαν όμως τους παρευρισκόμενους καλλιτέχνες. Αντίθετα μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών μίλησαν και για απόπειρα εξαγοράς τους από τον υπουργό πολιτισμού, και τόνισαν ότι δεν αντιδρούν με στόχο κάποια ψίχουλα που ίσως τελικά μοιράσει σε κάποιους Έλληνες καλλιτέχνες ο κ. Μπαλτάς, αλλά γιατί η συμπεριφορά, οι πολιτικές αποφάσεις και οι πράξεις του υπουργού τους προσβάλλουν βάναυσα ως καλλιτέχνες αλλά κυρίως ως Έλληνες.