Τελικά δεν προέκυψε και τόσο ξαφνικά το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την Τρίτη 2.2.16 η Die Welt, τα ελληνικά σύνορα δεν φυλάσσονται.
Απροστάτευτα, χωρίς μηχανήματα, ίντερνετ και προσωπικό βρήκαν οι επιθεωρητές της ΕΕ τα ελληνικά σύνορα, οι οποίοι κατέφθασαν αιφνιδιαστικά τον Νοέμβριο του 2015, με σκοπό να ελέγξουν πόσο καλά λειτουργούν τα εξωτερικά σύνορα της Σέγκεν. Αυτές τις ελλείψεις καλείται αρχικά να διορθώσει μέσα σε τρείς μήνες η ελληνική πλευρά, οι οποίες προηγούνται των hot spots.
Oι αξιωματούχοι διαπίστωσαν πως στα περισσότερα διαβατήρια που εν τέλει καταφέρνουν να ελέγξουν οι λιγοστοί υπάλληλοι, δεν ταυτοποιούνται τα στοιχεία τους με αυτά της Ιντερπόλ λόγω έλλειψης μηχανημάτων. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που διέθεταν οι υπηρεσίες τα μηχανήματα ο ένας και μοναδικός που ήξερε να τα χειριστεί έλειπε σε άδεια. Στη Χίο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 κατέφθασαν 67.000 πρόσφυγες, οι οποίοι στην ουσία πλην ελαχίστων περιπτώσεων δεν ελέγθηκαν, διότι, αν και διέθεταν οι αρχές δύο μηχανήματα καταγραφής, δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν γιατί δεν υπήρχε ίντερνετ.
Προσπαθούσαν βέβαια οι υπάλληλοι να λαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα με μελάνι και να τα σκανάρουν μετά, αλλά αυτό απαιτούσε πολλών ημερών δουλειά, με αποτέλεσμα, όταν εν τέλει ολοκληρώνονταν η διαδικασία οι πρόσφυγες να έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη. Στη Σάμο τα μισά σκάνερ λειτουργούσαν αλλά τα υπόλοιπα ή δεν δούλευαν ή απουσίαζαν οι χειριστές. Εν τέλει η Αθήνα έδωσε εντολή να παίρνουν αποτυπώματα μόνο από τους ενήλικες άντρες με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναικόπαιδα να μην ελεχθούν καθόλου.
Έκθαμβοι επίσης έμειναν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με την ελαφρότητα που αντιμετωπίζει η Ελληνική αστυνομία αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο. Απλώς τους στέλνει στην ενδοχώρα μαζί με τους υπόλοιπους, αντί να τους επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους. Επίσης διαπίστωσαν την υποτυπώδη συνεργασία των ελληνικών και των Τουρκικών αρχών, καθώς και την αδιαφορία του ελληνικού στρατού στην ανταλλαγή πληροφοριών με τους συνοριοφύλακες. Κατά τα άλλα η ελληνική κυβέρνηση υποτίθεται πως τους επόμενους τρείς μήνες θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή hot spots.