Η βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας έδωσε επίσημα το πράσινο φως σε ομάδα Βρετανών επιστημόνων να προχωρήσει στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων, ένα χρόνο σχεδόν μετά τη διεθνή κατακραυγή που αντιμετώπισαν Κινέζοι επιστήμονες όταν ανακοίνωσαν ότι είχαν προβεί σε τέτοιου είδους γενετικές μεταβολές. Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου του οποίου επικεφαλής είναι η Κάθι Νιακάν επισημαίνει ότι “τα πειράματα θα γίνουν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς κατά το πρώτο επταήμερο από την ημέρα της σύλληψης, όταν το έμβρυο αποτελείται από ένα έως 250 κύτταρα”.
Η Βρετανίδα ερευνήτρια δεν είναι η πρώτη φορά που επικρίνεται από την επιστημονική κοινότητα, καθότι είχε και στο παρελθόν εφαρμόσει στα πειράματά της την μέθοδο CRISPR-Cas9, η οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μωρών επί “παραγγελία”. Η ίδια βέβαια υποστηρίζει ότι η έρευνα αποσκοπεί στη βελτίωση των τεχνικών υποβοηθούμενης γονιμότητας και εξήγησε ότι το πρώτο γονίδιο με το οποίο θα ασχοληθεί είναι το Oct4, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης εμβρυϊκής ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό να περιοριστεί στα ζευγάρια ο κίνδυνος αποβολής των εμβρύων.
Οι επικριτές της μεθόδου υποστηρίζουν ότι η μεταβολή του εμβρυϊκού DNA μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε ολόκληρο τον οργανισμό του ατόμου και επισημαίνουν τον κίνδυνο, τα όποια γενετικά λάθη προκύψουν, να κληροδοτηθούν και σε επόμενες γενιές. Τα έμβρυα πάντως που θα χρησιμοποιηθούν για τα πειράματα θα προέρχονται από τα πλεονάζοντα που καταστρέφονται στα κέντρα υποβοηθούμενης γονιμότητας.