Η κυβέρνηση τιμωρεί τη μεσαία τάξη

Η μεσαία τάξη θα πληρώσει την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό εμμέσως παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα»
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει ως γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και κανένας εργαζόμενος με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αντίθετα ενδέχεται να έχει και οφέλη, επισήμανε.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «Δεν μπορεί να πληρώνουν συνέχεια οι μισθωτοί. Οι άνθρωποι, εμείς με γραβάτες και μαντηλάκια με πάνω από 40-50-60.000 ευρώ εισόδημα, που δεν είχαμε μάθει να πληρώνουμε, πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε». Στη φράση αυτή κρύβεται και η γενικότερη γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην προσπάθεια της να μετριάσει τις αντιδράσεις στα πλατιά λαϊκά στρώματα, που έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας και απειλούν την κυβερνητική συνοχή.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ακόμη ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως ότου επιτευχθεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας που θα ανακουφίσουν το ασφαλιστικό σύστημα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα για την καταβολή της 13ης σύνταξης και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, παραδέχθηκε ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε δεν απέδωσε καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν πήγε όπως περίμενε η κυβέρνηση και κατά συνέπεια ο σχεδιασμός της απέτυχε. Ωστόσο επισήμανε ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι πολίτες τα ήξεραν όλα αυτά αλλά επέλεξαν και πάλι ΣΥΡΙΖΑ.
Επανερχόμενος στο θέμα του Ασφαλιστικού ο κ. Κατρούγκαλος προσπάθησε να δώσει την αισιόδοξη διάσταση του ζητήματος υπενθυμίζοντας ότι με την προβλεπόμενη ρήτρα ανάπτυξης οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν θα επιτευχθεί η ανάπτυξη.
Όσον αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, είπε ότι, «το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενομένου και κακώς λέγεται ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση των κύριων συντάξεων». Δεν παρέλειψε βέβαια να συμπληρώσει ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα ζητήματα κι αυτό είναι πάγια διαπραγματευτική τακτική των θεσμών.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο οι σημαντικότερες ενστάσεις των δανειστών είναι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης, αλλά και στην ανταποδοτικότητα του συστήματος.

«Οι θεσμοί δεν μου έχουν ζητήσει να μειώσω συντάξεις σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Έχουν προτείνει εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια και κάτω από 384 ευρώ. Δεν θέλουν αναδιανεμητικό σύστημα αλλά αναλογικό όπως στις ιδιωτικές ασφαλίσεις. Έχουν θέσει και θέμα εισφορών. Για μας όμως η μείωση των συντάξεων και τα εισοδηματικά κριτήρια είναι κόκκινη γραμμή», τόνισε χαρακτηριστικά.