Τρέχει και δε φθάνει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες για την κατασκευή των κέντρων υποδοχής των μεταναστών, μετά τις απειλές της Ευρώπης για λήψη μέτρων κατά της Ελλάδας.
Για την αποτίμηση της κατάστασης και κυρίως για τις πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν άμεσα, προκείμενου η κυβέρνηση να προλάβει τις ημερομηνίες που πρέπει να παραδώσει τα hotspots και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό.
Αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.
Η σχετική αρμοδιότητα ανατέθηκε στο υπουργείο Άμυνας και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γεγονός που ερμηνεύεται ως αναβάθμιση του ρόλου τόσο των κ.κ Καμμένου-Δρίτσα όσο και του κ. Μουζάλα. Το έργο τους θα συνεπικουρείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει αναλάβει την παρακολούθηση των έργων απέτυχε να υλοποιήσει το πρόγραμμα, αφήνοντας έκθετη τη κυβέρνηση, όσον αφορά τη συμφωνία της, με τους εταίρους, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Ο κ. Φλαμπουράρης είχε διαβεβαιώσει τον Πρωθυπουργό ότι τα κέντρα θα είναι έτοιμα έως στις 17 Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι την επόμενη ημέρα, στις 18, είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής.
Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό έγινε μετά τις πιέσεις που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει και παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση.
Μουζάλας
Μιλώντας σήμερα στον Σκάι ο κ. Μουζάλας τόνισε πως με τη συνδρομή του στρατού επιταχύνονται οι εργασίες για τα hotspots σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο και τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό θα είναι φρουρούμενα, αλλά ανοικτού τύπου.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας τα δύο στρατόπεδα θα είναι συνολικής χωρητικότητας 8 χιλιάδων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής ανέφερε ότι στα hot spots θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών. Θα παραμένουν εκεί έως 48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας.
Ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι έως και τον Νοέμβριο οι πρόσφυγες ήταν το 75 – 80% των εισερχομένων, αλλά από τον Δεκέμβριο και μετά οι πρόσφυγες αποτελούν μόνο το 45-55%.
Αποφάσεις Διυπουργικής
Συγκεκριμένα στη Διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκε ότι:
1. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:
α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά
β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.
2. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος.