Αρχαιοκάπηλοι και τζέντλεμεν

Διαμερίσματα στο Λονδίνο, την Γενεύη, την Νέα Υόρκη, το Ψυχικό και αλλού, διασυνδέσεις με διάσημους συλλέκτες, συνεργασίες με τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου, πολυτελής διαβίωση, αλλά και σχέσεις με αρχαιοκάπηλους και έγκλειστους, το δίδυμο Μιχαηλίδη – Σάιμς θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί σε ταινία του Χόλιγουντ.

Ο διάσημος αρχαιοπώλης Ρόμπιν Σάιμς γνώρισε τον Χρήστο Μιχαηλίδη το 1972 και από τότε έγιναν αχώριστοι στη ζωή και τις μπίζνες. Αμέσως συγκατοίκησαν και ίδρυσαν μια εταιρεία η οποία έγινε από τους βασικότερους προμηθευτές αρχαίων αντικειμένων των μεγαλυτέρων μουσείων του κόσμου. Οι δυό τους είχαν καταφέρει να πουλήσουν αρχαία ακόμα και στο Μετροπόλιταν. Ενώ είχαν εμπλακεί και στο σκάνδαλο του μουσείου Γκετί. Έγιναν διάσημοι όχι μόνο για την ιδιαίτερη ικανότητα που είχαν να ανακαλύπτουν διαθέσιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς αλλά και στην τέχνη του να βρίσκουν χρηματοδότες που τους εξασφάλιζαν τα υπέρογκα ποσά που χρειάζονταν για να τους αγοράσουν. Από τους βασικούς τους σπόνσορες υπήρξε και η αδελφή του Μιχαηλίδη, Δέσποινα Παπαδημητρίου, η οποία τους δάνειζε συχνά χρήματα.

Στο σπίτι που διατηρούσαν ο Ρόμπιν Σάιμς με τον Χρήστο Μιχαηλίδη σε ακριβή συνοικία του Λονδίνου, ζούσαν ανάμεσα σε αρχαιότητες, ενώ η επίπλωση -εκτιμώμενης αξίας 20 εκατ. δολαρίων– ήταν της Eileen Gray. Η σπάνια συλλογή επίπλων αποτέλεσε και την έναρξη της μαραθώνιας έρευνας και δικαστικής διαμάχης που ξεκίνησε η οικογένεια Παπαδημητρίου εναντίον του Σάιμς όταν διεράγησαν οι σχέσεις τους μετά το θάνατο του Μιχαηλίδη σε ένα “περίεργο” δυστύχημα το 1999. Εν πολλοίς διεκδίκησαν όσα δικαιωματικά τους ανήκαν, μεταξύ αυτών και τα πανάκριβα έπιπλα, τα οποία όμως είχαν κάνει “φτερά”. Ο Σάιμς παραδέχτηκε πως τα είχε πουλήσει έναντι 4 εκατ. δολαρίων αλλά η οικογένεια δεν τον πίστεψε.

Όντως είχαν κατατεθεί τα χρήματα στον λογαριασμό της εταιρείας που είχε ο Σάιμς με τον σύντροφό του αλλά οι δικηγόροι ανακάλυψαν πως ένα ακόμα ποσό 10 εκατ. δολαρίων είχε ταξιδέψει σε διάφορες τράπεζες ανά τον κόσμο έως ότου προσγειωθεί στο Γιβραλτάρ σε έναν λογαριασμό που ανήκε στον Σάιμς. Έκτοτε, ο Σάιμς έχει εξαφανιστεί από προσώπου γής οπότε οι συγγενείς διεκδίκησαν δικαστικώς τα χρήματα από την τράπεζα. Τα δικαστήρια όντως δικαίωσαν τους συγγενείς του Μιχαηλίδη, διότι η κατάθεση είχε ελλιπή δικαιολογητικά, αλλά στην έρευνα που κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια οι συγγενείς Παπαδημητρίου βρέθηκαν προ πολλών εκπλήξεων. Πέραν του ότι κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση και διάθεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας στην περιβόητη ανά τον κόσμο υπόθεση της Σχοινούσας – Ψυχικού το 2006, επανέρχονται στο προσκήνιο με την ανακάλυψη νέων αρχαιολογικών θησαυρών που βρήκε η Ιταλική αστυνομία σε διαμέρισμα – αποθήκη που διατηρούσε το ζευγάρι των αρχαιοπωλών στην Γενεύη.

Οι Μιχαηλίδης – Σάιμς διατηρούσαν διαμερίσματα και αποθήκες σε πολλές πόλεις του κόσμου, ανάμεσά τους στην Αθήνα, την Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Γενεύη κ.ά. Η περιουσία τους το 1999 ανέρχονταν κατ’ αντιστοιχία σε σημερινά 160 εκατ. ευρώ, ενώ στην κατοχή τους είχαν δηλωμένα 17.000 περίπου αρχαία αντικείμενα. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα είχαν στην κατοχή τους ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από την Πομπηία, σαρκοφάγους του 2ου αι. π.Χ., ένα κεραμικό τέμπλο ετρουσκικού ναού με ολόκληρες παραστάσεις, μαρμάρινα πορτρέτα και πολλά ακόμα αρχαία αμύθητης αξίας, τα οποία επιστράφησαν στην Ιταλία από τις Ελβετικές αρχές. Από το 2008 προσπαθούσαν οι Ελληνικές και οι Ιταλικές αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση στην αποθήκη της Γενεύης μετά την ταυτοποίηση του φωτογραφικού αρχείου που κατασχέθηκε από τη βίλα της Σχοινούσας, καθώς τεκμηριώθηκε και η συνεργασία του Σάιμς με αρχαιοκάπηλους που εκτίουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα διεκδικήσει αρχαία που της ανήκουν καθώς η υπόθεση βρίσκεται εν εξελίξει και εν αναμονή της άδειας για την πρόσβαση των αρχών στην αποθήκη του Σάιμς στο Λονδίνο. Ελλάδα και Ιντερπόλ ψάχνουν απεγνωσμένα τον Σάιμς χωρίς αποτέλεσμα, ενώ η οικογένεια Παπαδημητρίου μάλλον θα προτιμούσε να μην έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις η υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα (η βίλα της Σχοινούσας τους ανήκει). Μυστήριο επίσης παραμένει το πως κανείς τόσα χρόνια δεν είχε ελέγξει το περιεχόμενο των 45 κιβωτίων, με τη δικαιολογία πως εξωτερικά αναγράφονταν το όνομα μιας offshore εταιρείας. Της ίδιας μήπως εταιρείας που είχε στείλει το έμβασμα των 10 εκατ. δολαρίων ο Ρόμπιν Σάιμς στον εαυτό του; Το θρίλερ συνεχίζεται.