«Ζορμπάς για πάντα»: Μια μοναδική έκθεση στον Πλατανιά Χανίων [εικόνες]

Μια μοναδική έκθεση γεμάτη Κρήτη, Ελλάδα, μουσική, που «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στα μονοπάτια του Ζορμπά, φιλοξενείται μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου στο Εμπορικό Κέντρο του Πλατανιά Χανίων.

Η έκθεση με τίτλο «Ζορμπάς για πάντα», διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με τη στήριξη του τοπικού δήμου Πλατανιά, της Περιφέρειας και φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής.

Περιλαμβάνει 51 αυθεντικές κινηματογραφικές αφίσες της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αλέξης Ζορμπάς», από την προβολή της ανά τον κόσμο.

«Είναι μια ταινία κινηματογραφικός μύθος, ένα συρτάκι που έγινε διεθνώς το σάουντρακ της Ελλάδας, σε μια από τις πιο ανθεκτικές διαφημιστικές καμπάνιες που κρατάει περισσότερο από πέντε δεκαετίες», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων Ματθαίος Φραντζεσκάκης .

Αφίσες της ταινίας από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, το Μεξικό, τη Λατινική Αμερική, τη Γερμανία, την Αργεντινή, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρουμανία, την Αυστραλία, τη Σουηδία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, τη Φινλανδία, τη Δανία και πολλές άλλες, τις οποίες φιλοτέχνησαν μεγάλοι καλλιτέχνες στη χώρα τους, παρουσιάζονται μέσα από την έκθεση.

Ο Άντονι Κουίν στην ταινία «Ζορμπάς» / Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕΟ Άντονι Κουίν στην ταινία «Ζορμπάς» / Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ

Σκηνή από την ταινία «Ζορμπάς»/ Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕΣκηνή από την ταινία «Ζορμπάς»/ Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον κ. Φραντζεσκάκη «το φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Πλατανιά πιστό στον προγραμματισμό του για συνεχείς παρεμβάσεις σχεδίασε με τον Χανιώτη ηθοποιό και συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη αυτή τη μοναδική έκθεση με την οποία καλωσορίζει τους επισκέπτες του Πλατανιά Χανίων το καλοκαίρι του 2018».

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης,« ο Ζορμπάς εξακολουθεί και σήμερα να είναι πρεσβευτής του τόπου μας».

Παράλληλα επισημαίνει: « Ο δήμος στηρίζει κάθε προσπάθεια που προβάλει τον τόπο, προβάλει τον πολιτισμό, που αποτελεί αξία σταθερή και διαχρονική».

Η ταινία «Ζορμπάς» από το ομώνυμο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη/ Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕΗ ταινία «Ζορμπάς» από το ομώνυμο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη/ Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ

Ξεχωριστή θέση στον χώρο της έκθεσης, έχει η ζωγραφική γιγαντοαφίσα διαστάσεων 1.50 x 3.00 μέτρα που κοσμούσε την πρόσοψη γερμανικού κινηματογράφου, φιλοτεχνημένη στο Studio FPV. Αντίστοιχα έργα υπάρχουν σε μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής.

Παρουσιάζονται επίσης, αδημοσίευτες φωτογραφίες, μακέτες, σημειώσεις της παραγωγής, η πρωτότυπη παρτιτούρα του Μίκη Θεοδωράκη, εκδόσεις δίσκων, δημοσιεύματα, διαφημιστικό υλικό και άλλα έντυπα που αφορούν στην ταινία.

Παράλληλα στον χώρο της έκθεσης που λειτουργεί καθημερινά από τις 6:30 το απόγευμα έως και τις 10:30 το βράδυ γίνονται ειδικές προβολές με υλικό από τη διαδρομή της ταινίας αλλά και της μουσικής της. Προβολές για τον ΖΟΡΜΠΑ, το συρτάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Νίκο Καζαντζάκη.