Ζήτησαν πρόωρες εκλογές με κόντρα στην Κ.Ε. και στην εισήγηση Τσίπρα.

Ανάμεσά τους Φίλης,Δρίτσας, Χριστοδουλοπούλου, Λάμπρου,Κλαυδιανός, Χ. Παπαδόπουλος κ.α. Συνολικά 23 οι διαφοροποιήσεις.

Ο Πρωθυπουργός και το Μαξίμου θέλησαν να δώσουν πανηγυρικό τόνο και δικαίωση όσων συμβιβασμών συμφωνήθηκαν στη Μάλτα. Δεν το πέτυχαν. Υπήρξαν 23 διαφοροποιήσεις, μέσα σε ένα κλίμα σκυθρωπών μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ενθουσιασμό και με χλιαρά χειροκροτήματα για τον Αλ. Τσίπρα. Επιπλέον οι άλλοτε « συμπαγείς» ως πολιτική ομάδα «53» υπό τον κ.Τσακαλώτο διαφοροποιήθηκαν ανοικτά και με επικεφαλής τους Δρίτσα- Χριστοδουλοπούλου- Λάμπρου, καταψήφισαν τη συμφωνία Τσακαλώτου λειτουργώντας ως νέα εσωκομμματική ομάδα κριτικής..

Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε, χωρίς κανένα ενθουσιασμό, το σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε η ηγεσία του κόμματος και έτσι η συνεδρίαση έληξε χωρίς (ιδιαίτερα) παρατράγουδα. Πάντως, 23 μέλη της Κ.Ε. διαφοροποιήθηκαν, ενώ σε κείμενο που είχαν καταθέσει νωρίτερα ο Νίκος Φίλης κι άλλα 12 στελέχη του κόμματος αναφερόταν πως “ο τελικός κριτής είναι ο ίδιος ο λαός” κι εκείνος αποφασίζει για τη ζωή του.

Οι εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας που φέρνει νέα μέτρα, ολοκληρώθηκαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής (09.04.2017), με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της να υπερψηφίζουν το σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε η ηγεσία.

Από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ψήφισαν, τα 11 καταψήφισαν το σχέδιο απόφασης, 12 ψήφισαν λευκό. Σε σύνολο 136 που ήταν παρόντες και η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων υπερψήφισε την προεδρική πρόταση, αλλά οι 23 διαφοροποιήσεις μάλλον προκαλούν μίνι… πονοκέφαλο.

Νωρίτερα, δικό τους κείμενο με στόχο να ενσωματωθεί στην κεντρική απόφαση και όχι να δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα, κατέθεσαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη από την κίνηση των “53” και ο Νίκος Φίλης. Ανάμεσα τους υπογράφοντες η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Στο κείμενό τους (μεταξύ των οποίων και στελέχη των “53”), οι 13 ανέφεραν πως «δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε σοβαρές ρωγμές στο σύστημα της επιτροπείας ή στο βαθύ συντηρητικό κράτος, που συνεχίζει και σήμερα να εμποδίζει ή να υπονομεύει κάθε ριζοσπαστική τομή. Ασφαλώς, σε αυτή την πορεία υπήρξαν και δικές μας ευθύνες, ολιγωρίες και λαθεμένες κινήσεις, λάθη και επιλογές – σε πολιτικές και πρόσωπα- που κόστισαν».

Παράλληλα, αφήνουν να εννοηθεί πως η συμφωνία πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα ή εκλογές, τονίζοντας πως “στην τελική, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο μοναδικός κριτής”. Ωστόσο, τελικά, το κείμενο αυτό δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Το κείμενο υπέγραψαν οι: Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

«Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής» λένε Φίλης, Δρίτσας Τασία Χριστοδουλοπούλου και άλλοι 10 – Το κείμενο των διαφωνούντων αποκλείστηκε από την ψηφοφορία μετά από παρέμβαση Τσίπρα, που τελικά δέχτηκε να σταλεί το κείμενο αυτό προς τις οργανώσεις μαζί με το επίσημο και μόνο ψηφισμένο.

Με άγριο παρασκήνιο για το εάν θα γινόταν ψηφοφορία, από την οπαία θα κρινόταν ουσιαστικά η αποδοχή ή όχι της συμφωνίας, που συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές (με τα νέα μέτρα λιτότητας 3,5 δις ευρώ), κορυφώθηκε η σύγκρουση στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα τεταμένο κλίμα. Το κλίμα δυσφορίας ήταν ολοφάνερο από τα σκυθρωπά πρόσωπα, τα ελάχιστα χειροκροτήματα και την έλλειψη κάθε πανηγυρισμού σε όσα …κατορθώματα ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Οι διαφωνούντες κατέθεσαν δικό τους κείμενο, με το οποίο ζητούν ουσιαστικά να τεθεί η όποια τελική συμφωνία υπάρξει με τους δανειστές σε εκλογές (ή δημοψήφισμα, με μία άλλη ερμηνεία) και πάντως να μην αναλάβει την ευθύνη μόνη της η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Το κείμενο υπογράφουν ο Νίκος Φίλης (που φαίνεται να ηγείται της κίνησης), μαζί με άλλα 12 στελέχη (Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πάνος Λάμπρου και άλλοι) και αποτελεί συνολική πλατφόρμα κατά της προωθούμενης συμφωνίας.

Το παρασκήνιο όμως, που εξελίχθηκε ήταν πολύ σκληρό: ενώ αρχικά έγιναν προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι της κριτικής, ώστε να καταστεί εφικτό το κείμενο των διαφωνούντων να ενσωματωθεί στο εισηγητικό της πολιτικής γραμματείας, στη συνέχεια επικράτησε η άποψη να γίνει η ψηφοφορία, καθώς οι απόψεις των διαφωνούντες ήταν κάθετα αντίθετες με τις επιλογές της ηγεσίας. Ωστόσο, μόλις έγινε αντιληπτός ο κίνδυνος να υπάρξει ευρεία απήχηση από την κεντρική επιτροπή του κειμένου των διαφωνούντων, άρχισε η πίεση, που είχε τελικά ως αποτέλεσμα να μην τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά να παραμείνει ως κείμενο προβληματισμό, χωρίς να τοποθετηθούν δηλαδή τα μέλη του οργάνου – ως μη… «γενόμενο», υπό μία έννοια.

Το κείμενο είναι φωτιά και λάβρα για τους χειρισμούς της ηγεσίας, που έφεραν την προσυμφωνία της Μάλτας. «Η αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι, δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης αποδοχής του» αναφέρεται και τονίζεται με έμφαση ότι «στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής», παραπέμποντας σαφώς στη λαϊκή κρίση μίας εκλογικής αναμέτρησης ή δημοψηφίσματος.

Στο κείμενο υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν νέες παράλογες αντικοινωνικές απαιτήσεις των δανειστών, που υπερβαίνουν σαφώς τη μνημονιακή συμφωνία του 2015.