Ζελένσκι: Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ τα εγκλήματα στην Μπούτσα

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ» τους δράστες της σφαγής στην Μπούτσα, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την απομάκρυνση του ρωσικού στρατού από την πόλη αυτή στην Ουκρανία, που έχει αναχθεί σε σύμβολο των ωμοτήτων για τις οποίες κατηγορείται η Μόσχα μετά την εισβολή της.

«Περισσότεροι από 175 άνθρωποι βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και αίθουσες βασανιστηρίων. 9.000 ρωσικά εγκλήματα πολέμου. 365 ημέρες από τότε που είναι ξανά μια ελεύθερη ουκρανική πόλη», έγραψε ο Ζελένσκι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τριάντα τρεις ημέρες κατοχής (…) Σύμβολο των ωμοτήτων της χώρας κατακτητή. Δεν θα συγχωρήσουμε ποτε. Θα τιμωρήσουμε όλους τους ενόχους», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία θυμάται σήμερα την πρώτη επέτειο από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη μαρτυρική πόλη Μπούτσα, όπου οι κατοχικές δυνάμεις άφησαν πίσω τους πτώματα αμάχων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.

Η ρωσική κατοχή στην πόλη διήρκησε 33 ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 1.400 θανάτους, ανάμεσά τους και 37 παιδιών, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στις 31 Μαρτίου 2022 ο ρωσικός στρατός αποχώρησε από την Μπούτσα και όλο το βόρειο τμήμα του Κιέβου, ένα μήνα αφού εισέβαλε στη χώρα. Δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων αποκαλύφθηκε η σφαγή.

Δημοσιογράφοι του AFP ανακάλυψαν στις 2 Απριλίου στη Μπούτσα απανθρακωμένα πτώματα σε οχήματα, παντού κατεστραμμένα σπίτια και, κυρίως, σκορπισμένα τα πτώματα είκοσι ανδρών με πολιτικά, ένας εκ των οποίων με τα χέρια δεμένα στην πλάτη.

Οι σκηνές αυτές σόκαραν όλο τον κόσμο, με το Κίεβο και τη Δύση να καταγγέλλουν τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμαχών και εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και κάνει λόγο για σκηνοθετημένα εγκλήματα.

Κατά την επίσκεψή του στην Μπούτσα δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη της σφαγής, ο Ζελένσκι είχε καταγγείλει «εγκλήματα πολέμου» τα οποία «θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία».

Σχεδόν όλοι οι ξένοι ηγέτες που επισκέφθηκαν την Ουκρανία, μετέβησαν και στην Μπούτσα.

«Να τιμωρηθεί το κακό»

Αν και τα τραύματα παραμένουν, κάτοικοι της Μπούτσα που μίλησαν στο AFP δήλωσαν ότι «ο πόνος μειώνεται» διότι «πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε».

Αν δεν θέλει να ξεχαστούν οι νεκροί, ο αρχιεπίσκοπος Άντριι, της τοπικής εκκλησίας, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να μην ζούμε στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον».

«Πρέπει όχι μόνο να κερδίσουμε, να νικήσουμε τους κατακτητές (…) Πρέπει οι εγκληματίες να καταδικαστούν, να τιμωρηθεί το κακό», τόνισε.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες από τις ουκρανικές αρχές, μετά τον εντοπισμό πτωμάτων στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις, τάφων κοντά στο Ιζιούμ ή «αιθουσών βασανιστηρίων» σε πόλεις που ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την «απέλαση» χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Το Κίεβο παράλληλα επιμένει ότι πρέπει να συσταθεί ειδικό δικαστήριο για να δικαστούν οι πλέον υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι για το «έγκλημα της επίθεσης» εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ρωσία από την πλευρά της εξακολουθεί να αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει ωμότητες.

SHARE