Υστέρηση εσόδων 500 εκατ. τον Ιούλιο, φέρνει πιο κοντά τον «κόφτη»

Ξεκίνησε η κατηφόρα στα έσοδα φέρνοντας την εικόνα του… κόφτη όλο και πιο κοντά. «Τρύπα» μισού δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα καταγράφηκε τον Ιούλιο, αλλά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 τα έσοδα παραμένουν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου.

Βέβαια πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πληρώσει 30 δις με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ωστόσο η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει μειωθεί, γεγονός που άρχισε να φαίνεται στα έσοδα του Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο ανήλθαν στα 4,8 δισεκ. ευρώ, αντί 5,3 δισεκ. ευρώ που ήταν ο στόχος, παρουσιάζοντας απόκλιση της τάξης του 9,5%. Να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος ήταν κρίσιμος μήνας, καθώς οι φορολογούμενοι έπρεπε να καταβάλουν 1,2 δισεκ. ευρώ που αφορά στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας που κατεβλήθη ο ΦΠΑ με το νέο υψηλό συντελεστή, που έχει από τον Ιούνιο αυξηθεί στο 24% από 23%.

Αν και ακόμη δεν είναι γνωστό από ποιους κωδικούς προέκυψε η τρύπα των 500 εκατ. ευρώ, είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή προξενεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για τις αντοχές των φορολογουμένων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο τα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα κατά 3,5%.

Πάντως, μέρος της απόκλισης αποδίδεται στις αυξημένες κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, ενώ σημαντική φαίνεται να είναι και η καθυστέρηση στα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι από εδώ και στο εξής οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλο μέρος φορολογικών υποχρεώσεων, καθιστώντας τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση αβέβαιο.