Γόρδιο δεσμό, σε τρία επίπεδα, διπλωματικό, διεθνούς νομοθεσίας και ανθρωπιστικό, καλείται να λύσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο αυταρχισμός και η καχυποψία της Τουρκίας ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την υπόθεση έκδοσης των «οκτώ».
Η υπόθεση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, που κανείς δεν ξέρει αν η άπειρη κυβέρνηση Τσίπρα έχει τη δυνατότητα να κάνει.
Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ιδιαίτερη ανησυχία για την πίεση που ασκεί η Τουρκία προς τις ελληνικές αρχές για την έκδοση των «8». Ανησυχητικά επίσης είναι τα υπονοούμενα Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και φυσικά εκείνο που η Αθήνα τρέμει είναι μήπως η Τουρκία ανοίξει την κάνουλα και τα κύματα των προσφυγικών ροών γιγαντωθούν.
«Είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που έχουμε να διαχειριστούμε», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνοντας το μέγεθος του προβλήματος τόσο σε διπλωματικό όσο και σε νομικό επίπεδο.
Μετά τα όσα δημόσια υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος για τη θανατική ποινή, έγινε εκ νέου σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης καθώς και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι εκτίμησαν τα δεδομένα έως τώρα.
Οι ανησυχίες της Αθήνας εντάθηκαν μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβυ στην Αθήνα ο οποίος σε συνέντευξή του απείλησε ότι αν δεν εκδοθούν οι «οκτώ» θα επηρεαστούν αρνητικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αργότερα χθες, μετά από αντιδράσεις του υπουργείου Εξωτερικών ο Τούρκος Πρέσβυς αναγκάσθηκε σε διευκρινιστική ανακοίνωση. Σε αυτή, αναφέρει ότι αυτό που δήλωσε ήταν πως η άμεση έκδοση των 8 συλληφθέντων θα έχει θετικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι το αντίθετο θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη.
Αναλυτικά, η διευκρινιστική ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα:
«Ο πρέσβης τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος θα έχουν μία δίκαιη και διαφανή δίκη στη χώρα τους.
Δήλωσε ότι προσδοκία της Τουρκίας είναι η άμεση έκδοσή τους. Αυτό θα έχει πολύ θετικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μία αρνητική απόφαση μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί, καθώς πρωταρχικό καθήκον του είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσει τη σταθερότητα.
Επίσης, ο πρέσβης ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο, για την έγκαιρη υποστήριξη και συνεργασία που έδωσαν μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος και στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».