Υποθέσεις Ναρκωτικών: “Σπάνε” τα ισόβια για την εμπορία

Μια ευθεία γραμμή μείωσης ποινών που επιβάλλει το τελευταίο άρθρο του νέου (υπό διαβούλευση) Ποινικού Κώδικα, καταλαμβάνει μερικά από τα πιο σοβαρά αδικήματα του ποινικού χάρτη της χώρας, π.χ την περίπτωση της διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών.

Τα αδικήματα αυτά, λόγω της σοβαρότητάς τους, έχουν περιληφθεί στους λεγόμενους ειδικούς ποινικούς νόμους, για τους οποίους ο υπό διαμόρφωση Ποινικός Κώδικας επιφυλάσσει μια οριζόντια μείωση ποινής.

Συγκεκριμένα ουσιαστικά με την μείωση αυτή σπάνε π.χ τα ισόβια για την εμπορία ναρκωτικών κατ επάγγελμα και συνήθεια με οικονομικό όφελος άνω των 75.000 ευρώ αφού, αν ψηφιστεί, θα προβλέπεται διαζευκτικά ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών (έως 15 ετών). Συνεπώς πλέον δεν χρειάζεται να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο ελαφρυντικό για να σπάσει η ισόβια κάθειρξη.

Τι προβλέπει

Το άρθρο 463 που εντάσσεται στις μεταβατικές διατάξεις, προβλέπει τα εξής:

– Όπου σε ειδικούς νόμους απειλείται ποινή φυλάκισης, προστίθεται διαζευκτικά και η χρηματική ποινή, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 57 του παρόντος κώδικα.

– Όπου σε ειδικούς νόμους απειλείται κάθειρξη έως δέκα έτη, αυτή μετατρέπεται σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή.

– Όπου σε ειδικούς νόμους απειλείται μόνο ποινή ισόβιας κάθειρξης, προστίθεται διαζευκτικά και η πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών”.

Βάσει αυτών των διατάξεων, όπως εξηγεί ο δικηγόρος Δημήτρης Μπόλης, “παρατηρείται μία ραγδαία αλλαγή που προτείνεται να συντελεστεί και στα εγκλήματα που προβλέπονται στους ειδικούς Ποινικούς Νόμους, δηλαδή εγκλήματα που δεν περιλαμβάνονται στον Ποινικό Κώδικα αλλά ισχύουν ως ειδικά Νομοθετήματα όπως ο νόμος περί ναρκωτικών, ή περί αρχαιοκαπηλίας, ο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και βέβαια ο περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Αναφορικά στο νόμο περί ναρκωτικών, για τον καταδικασθέντα με τις επιβαρυντικές του Νόμου περιστάσεις, η έως σήμερα ποινή ήταν αυτή της ισοβίου. Πλέον διαζευκτικά μπορεί να επιβληθεί κάθειρξη από 10 έως 15 έτη. Στην αρχαιοκαπηλία όποιος χωρίς άδεια της αρχής διενεργεί ανασκαφή με σκοπό την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων τιμωρείται σήμερα με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο δράστης που υπεξαιρεί μνημείο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Με τις νέες διατάξεις προτείνεται η επιβολή ποινής φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών”.

Δικηγόροι : Νομοπαρασκευαστική για τις ποινές σε τέτοια αδικήματα

Χαρακτηριστικό είναι πως και η Συντονιστική των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με ανακοίνωσή της ζητεί να επανεξεταστεί το ύψος των ποινών από ειδική επιτροπή για τα συγκεκριμένα αδικήματα: “Προκειμένου να εξασφαλίζεται η αξιολογική και συστηματική συνοχή του ποινικού δικαίου πρέπει άμεσα να συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που θα επανεξετάσει την αναγκαιότητα και το ύψος των απειλούμενων ποινών στους ειδικούς ποινικούς νόμους”.