Υποσχέσεις Μαξίμου για μικρότερο ΕΝΦΙΑ που πρέπει όμως να εγκρίνει η ΤΡΟΙΚΑ από την ερχόμενη Τετάρτη.

Εξαγγελία – αντίβαρο στις βέβαιες μειώσεις του Αφορολόγητου και των συντάξεων. Με εισοδηματικά κριτήρια ο νέος ΕΝΦΙΑ – Το σχέδιο για ολική ανατροπή στη φορολογία ακινήτων.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, ο νέος φόρος θα αποτελέσει το αντισταθμιστικό για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, δηλαδή ένα θέμα προς συζήτηση και έγκριση από την ΤΡΟΙΚΑ η οποία μαζί με το ΔΝΤ έχουν εισηγηθεί και επιμένουν σε νέες περικοπές και σε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά για όποιες “φιλολαϊκές ελαφρύνσεις” στα φορολογικά έσοδα.

Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο που θα προσδιορίζεται όχι μόνο από την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και από το ύψος του εισοδήματος προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Φιλόδοξος στόχος των προθέσεων και των διαρροών αυτών απότο υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση είναι να αντισταθμιστούν οι επιβαρύνσεις από τη μείωση του Αφορολόγητου για τους οικονομικά αδύναμους, το οποίο φαίνεται να έχει αποδεχτεί ο κ.Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες.

Ο νέος φόρος θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη και το πρώτο θέμα που θα βρεθεί στην ατζέντα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι το αφορολόγητο όριο και τα αντίμετρα εφόσον υπάρξει υπεραπόδοση στον στόχο για το πλεόνασμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που διαρρέονται από το Μαξίμου, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η απόσυρση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποδίδει έσοδα της τάξης των 2,65 δισ. ευρώ ετησίως από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα είναι μικρότερης απόδοσης σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ κατά 35-40%.

«Μπούσουλα» για τον σχεδιασμό του νέου φόρου αναμένεται να αποτελέσει το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, στο οποίο θα αποτυπώνεται το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και αναμένεται να λειτουργεί πλήρως από τον Οκτώβριο του 2018. Επίσης «κλειδί» στη διαμόρφωση του νέου φόρου περιουσίας θα είναι και η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των τιμών που επικρατούν στην αγορά.
Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας που έχει αρχίσει να σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και δομή σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ο υπολογισμός του φόρου θα στηρίζεται όχι μόνο στη συνολική αξία των ακινήτων, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι. Από τον συνδυασμό των δύο αυτών κριτηρίων θα προκύπτει το τελικό ύψος της επιβάρυνσης για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου.

Για την επιβολή του νέου φόρου σε κάθε φορολογούμενο που διαθέτει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα κάθε κατηγορίας(πρώτη κατοικία, εξοχικά, χωράφια, οικόπεδα, αποθήκες κλπ)θα λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση συνδυαστικά, δηλαδή η φοροδοτική του ικανότητα.
Το ύψος της ακίνητης περιουσίας αλλά και τα εισοδήματα που αποκτά κάθε φορολογούμενος θα προσδιορίζουν το τελικό ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πλήρη ανακατανομή των επιβαρύνσεων, ώστε ο νέος φόρος περιουσίας να είναι προοδευτικός ανάλογα με τον συνδυασμό εισοδήματος και αξίας ακινήτων.
Απαλλαγή
Οσο πιο μεγάλη είναι η ακίνητη περιουσία αλλά και τα εισοδήματα που διαθέτει ένας φορολογούμενος τόσο πιο υψηλός θα είναι ο φόρος που θα καλείται να πληρώσει. Αντίθετα οι έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα και παράλληλα μικρή ακίνητη περιουσία ενδεχομένως να απαλλάσσονται από τον φόρο ή να πληρώνουν μικρά ποσά.
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα έχει μικρότερη απόδοση κατά 35-40% σε σχέση με τον σημερινό φόρο που βαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για μια απώλεια εσόδων της τάξης του 1 δισ. ευρώ, η οποία θα αντικατασταθεί από την ανακατανομή των βαρών και τη μεταφορά των επιβαρύνσεων από τους μικρούς ιδιοκτήτες και τους οικονομικά αδύναμους στους μεγαλοϊδιοκτήτες με υψηλά εισοδήματα.
Ενισχυτική στον φόρο αναμένεται ότι θα είναι η διεύρυνση της φορολογητέας βάσης με την ένταξη όλων των ακινήτων χωρίς εξαιρέσεις καθώς και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών ή ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα υπάρξουν νέες κλίμακες και συντελεστές υπολογισμού του φόρου οι οποίοι θα συνδέονται άμεσα με το εισόδημα και τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου.
Το νέο καθεστώς θα διαμορφωθεί μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές των ακινήτων, η οποία θα φέρει τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά καθώς θα υπάρξουν περιοχές με σημαντική μείωση των τιμών έως και 30-40% ενώ σε άλλες περιοχές η αύξηση των τιμών θα φθάνει ακόμη και το 100%, κυρίως για αγροτεμάχια-φιλέτα εκτός σχεδίου πόλης και ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες σήμερα υπολείπονται κατά πολύ των εμπορικών τιμών.