Υπέρ του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Μεγάλη επιτυχία του Νίκου Χουντή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας πέτυχε με τροπολογία που συνέταξε και κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψηφιστεί χθες η πρότασή του σύμφωνα με την οποία το Ε.Κ. τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά, δηλαδή του μειωμένου ΦΠΑ.
Η τροπολογία που ψηφίστηκε με 495 ψήφους «φωτογραφίζει» την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας ότι «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» και τονίζοντας ότι πρέπει «οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».
Την τροπολογία του Νίκου Χουντή, συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές της GUE, Σοφία Σακοράφα, Tania González Peñas (Ισπανία, Podemos), Miguel Urbán Crespo (Ισπανία, Podemos), Lola Sánchez Caldentey (Ισπανία, Podemos), Xabier Benito Ziluaga (Ισπανία, Podemos), Estefanía Torres Martínez (Ισπανία, Podemos), Νεοκλής Συλικιώτης (Κύπρος, ΑΚΕΛ), Τάκης Χατζηγεωργίου (Κύπρος, ΑΚΕΛ).
Ο Νίκος Χουντής, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η τροπολογία αυτή, που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκθέτει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να καταργήσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και στα πιο φτωχά, στα πιο μικρά, στα πιο απομονωμένα, και σε αυτά που δέχονται την τεράστια μεταναστευτική πίεση.
Είναι φανερό ότι, αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιοποιήσει ακόμα και τις Συνθήκες και τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπουν την ύπαρξη ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά προτίμησε να δεχθεί την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, υπακούοντας στις απαιτήσεις των ανταγωνιστών της Ελλάδας στο πεδίο του τουρισμού».