Υπάρχουν δικαστές στο ΣτΕ. Ήττα Κυβέρνησης και Τσίπρα. Αναδίπλωση Ν.Παππά για τις άδειες των καναλιών.

“Αν βγει αντισυνταγματικός ο νόμος, γυρίζουμε στα παλιά κανάλια.”
Σοβαροί κραδασμοί στην μεθόδευση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των καναλιών MEGA,ALPHA,STAR,EPSILON και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Πολλαπλή ήττα προσωπικά και για τον Α.Τσίπρα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ. Το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές, αποφάσισε να μπει στην ουσία της υπόθεσης, είπε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί στη παγίδα της απόφαση να μην συμμετάσχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα ήταν καλό για τη δημοκρατία μας να προσαρμοστεί στη πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

«Είναι ανήθικο τις όποιες εξελίξεις να τις συνδέουν με τις προσωπικές στιγμές του οποιουδήποτε. Δεν αφορούν κανέναν, να μείνουν έξω από την αντιπαράθεση», σημείωσε.

Αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τα κανάλια και αν αυτό θα προκαλέσει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις είπε πως τα συμφέροντα επιθυμούν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις. «Είναι ηλίου φαεινότερο και το προδικάζουν και κάποιες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ.

«Αν έχουμε μία τέτοια εξέλιξη είπε ο κ. Παππας, «γυρίζουμε σε ένα καθεστώς που είναι αντισυνταγματικό. Η ΝΔ καλεί τους δικαστές να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να επιστρέψουν στους καναλάρχες».

«Δέχονται πιέσεις οι δικαστές από επιχειρηματικά συμφέροντα; Είναι προφανές ότι υπάρχουν αυτά τα συμφέροντα. Τα δελτία ειδήσεων δεν ασχολούνται με την ενημέρωση των πολιτών, αλλά με την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματιών», τόνισε ο κ. Παππάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Το πρόβλημα με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι εμφανίζεται ουραγός αυτών των συμφερόντων», πρόσθεσε.

«Αλλαξε το παράδειγμα των σχέσεων διαπλοκής με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει το καθεστώς νομιμότητας με τη χορήγηση προηγούμενης άδειας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

«Εχει υπάρξει ένα τηλεοπτικό παρακράτος, η κυβέρνηση κι εγώ έχουμε υποστεί επιθέσεις», υπογράμμισε.

Για τις θεματικές άδειες είπε ότι θα δοθούν σύντομα και ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ για να αναλάβει τον σχετικό διαγωνισμό.

Τέλος χαρακτήρισε «ζήτημα πολιτικής βούλησης» τη μάχη κατά της διαπλοκής και κάλεσε τη ΝΔ να εξηγήσει γιατί δεν έκανε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδεις. «Ποιος τους πίεσε να μη το κάνουν;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

-Ανατροπή στο ΣτΕ Παραδεκτές οι προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες – Εισηγητής Ο νόμος είναι συνταγματικός λόγω «ανωτέρας βίας»
Με ψήφους 16 υπέρ και 9 κατά – Η συζήτηση πλέον επί της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά

Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η τρίτη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το ΣτΕ έκρινε παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες με ψήφους 16 υπέρ και 9 κατά, ανατρέποντας, σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό, την εισήγηση του κ. Γιώργου Παπαγεωργίου προς την Ολομέλεια. Φήμες αναφέρουν ότι ένας εκ των συμβούλων δήλωσε κώλυμα.

Ο εισηγητής μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και τοποθετήθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παπά για λόγους «ανωτέρας βίας», όπως είπε χαρακτηριστικά . Τα επιχειρήματά του ήταν τα εξής:

«Έχουμε να σταθμίσουμε δύο αγαθά, είπε. Το πρώτο είναι η αδειοδότηση που δεν έγινε απο το ΕΣΡ. Το άλλο είναι η ανάγκη ύπαρξης αδειοδότησης, η οποία επιβάλλεται από τη νομολογία του ΣτΕ από το 2010 με αλλεπάλληλες σποφάσεις του σνωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.»

«Η ανυπαρξία του ΕΣΡ», δήλωσε ότι «οφείλεται σε υποκειμενική και όχι αντικειμενική αδυναμία. Δεν υπήρξαν νόμιμες προυποθέσεις για την άρνηση της συγκρότησης του ΕΣΡ. Επομένως στη στάθμιση των δυο συνταγματικών αγαθών πρέπει για λόγους ανωτέρας βίας να επιλεγεί η λύση της συνταγματικότητας του νόμου…»

Στη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας, η οποία διακόπηκε – σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη διάσκεψη δεν έχει οριστεί, θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα – συζητείται πλέον η ουσία της υπόθεσης, η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά με τον οποίο προκηρύχθηκε και έγινε η διαγωνιστική διαδικασία για την πλειοδοσία επί τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, παρακάμπτοντας – λόγω εκτάκτου καταστάσεως, όπως διατείνεται η κυβέρνηση – την ανεξάρτητη αρχή που είναι επιφορτισμένη με αυτό βάσει Συντάγματος, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, βαρύνοντα ρόλο στην ανατροπή της εισήγησης έπαιξε η «στοχοποίηση» ανώτερου δικαστικού που συμμετέχει στη διάσκεψη από την εφημερίδα «Αυγή» – θεωρείται κομματικό όργανο και ως εκ τούτου απηχεί τις θέσεις του κυβερνητικού κόμματος. Από την πλευρά τους ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν αισιοδοξία ότι δεν θα κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός και η διαδικασία θα περατωθεί όπως είχε σχεδιαστεί.

Κατά τη διάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής δεν είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί του παραδεκτού, του βάσιμου και του έννομου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών.

Όμως, οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha και Σκάι, καθώς και οι εταιρείες Alter Ego και Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου (ITV CP), έχουν καταθέσει νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Οι αιτήσεις, επικεντρώνονται στα «πόθεν έσχες» των διαγωνιζομένων.

Θολό το τοπίο

Το κλίμα εν όψει της νέας συνεδρίασης είχε βαρύνει, δεδομένου ότι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτατου δικαστικού λειτουργού που μετέχει στη διάσκεψη μετά από δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούσαν ιδιωτικά θέματα.