Υπάρχει συμφωνία για το μεταναστευτικό-Υποχωρήσεις και από την Άγκυρα

«Λευκός καπνός» από τις Σύνοδο Κορυφής. «Η Συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα, αν και έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την ηγεσία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι 28 ηγέτες συμφώνησαν με το προσχέδιο της συμφωνίας και θα συναντηθούν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 17:00 για να κλειδώσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το περίγραμμα ορίζει την 20η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης του προγράμματος μαζικών επαναπροωθήσεων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάσουν στα ελληνικά νησιά από την Κυριακή και έπειτα θα επιστραφούν εν τέλει στη γείτονα χώρα.

Τα τέσσερα σημεία στα οποία επιτεύχθηκε συμφωνία:

Στο προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

  1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας
  2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης “ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου
  3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές
  4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς να προβλέπονται μαζικές επαναπροωθήσεις, που θα ήταν παράνομες με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα πάντα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Τουρκία δέχτηκε να μεταχειριστεί όλους τους πρόσφυγες που θα επιστραφούν στο έδαφός της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάτι που ήταν απαραίτητο ώστε να μην υπάρχουν σοβαρά νομικά κωλύματα στη συμφωνία. Η Άγκυρα παράλληλα θα παράσχει εγγυήσεις ότι όσοι θα επαναπροωθηθούν δεν θα επιστραφούν στις χώρες από τις οποίες έφυγαν.

Ως αντάλλαγμα για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών σε τουρκικό έδαφος, η Ε.Ε. δέχτηκε να ανοίξει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όχι όμως ένα από τα πέντε τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος, με την απειλή ακόμα και βέτο.

Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για σημαντική υποχώρηση της Άγκυρας, η οποία είχε αρχικά ζητήσει το «ξεπάγωμα» και των πέντε κεφαλαίων για τα οποία έχει ενστάσεις η Λευκωσία.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι δέχονται να επιταχύνουν την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποσχεθεί στην Άγκυρα, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα συμφωνηθούν νέα μέτρα υποστήριξης των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων που ήδη φιλοξενούνται στην Τουρκία, ώστε η ευρωπαϊκή βοήθεια να αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα στα 6 δισεκ. ευρώ.