Υπάρχει «Plan B» αν αποτύχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που προβλέπει να κρατήσει τους μετανάστες η Ελλάδα και να πάρει τα 6 δις ευρώ που θα πήγαιναν στην Τουρκία;

Αξιωματούχοι της ΕΕ διέψευσαν δημοσίευμα της Bild που έλεγε ότι η ΕΕ επεξεργάζεται Plan B για τους μετανάστες/πρόσφυγες στην περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που έγινε τον περασμένο Μάρτιο.

Το δημοσίευμα έλεγε ότι σύμφωνα με μη-κατονομαζόμενο υπουργό της ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών αποτύχει, θα μπορούσαν να γίνουν κατάλληλες διευθετήσεις έτσι ώστε να παραμείνουν στα ελληνικά νησιά όσοι ζητούν άσυλο. Αν αυτό το «Plan B» πραγματοποιείτο θα σταματούσαν τα δρομολόγια των πλοίων προς την Τουρκία και οι πρόσφυγες στους οποίους δεν θα δινόταν άσυλο θα προωθούνταν στις πατρίδες τους.

Επίσης, στην περίπτωση αυτή, τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ που θα δινόντουσαν στην Τουρκία για οικονομική ανακούφιση για τους πρόσφυγες θα πήγαιναν στην Ελλάδα.

Μιλώντας στη Daily Sabah η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μίνα Αντρέεβα είπε ότι η Ένωση είναι δεσμευμένη να υλοποιήσει τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου. Παρέπεμψε δε στη δήλωση του κ. Γιούνκερ το περασμένο Σάββατο που είπε ότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν στην υπόσχεση που τους έχει δώσει η τουρκική κυβέρνηση και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί της για το σκοπό αυτό.

Αν εφαρμοστεί το Plan B, γράφει η Daily Sabah, οι μετανάστες θα πρέπει να παραμένουν σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, αλλά παρά το γεγονός ότι δέχονται μικρό αριθμό παράνομων μεταναστών, οι Ελληνικές Αρχές είναι ανίκανες να ελέγξουν πλήρως αυτούς που είναι καθηλωμένοι στα νησιά εδώ και μήνες.

Η Γερμανική Κυβέρνηση επίσης διέψευσε το δημοσίευμα της Bild. Όμως, ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Hans-Georg Wellmann δήλωσε στη DW: « Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος. Είναι σαφές. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε στην Τουρκία εκατό τα εκατό. Είναι φυσιολογικό να εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις».