Υγειονομική “βόμβα” το πΕΔΥ Πάτρας – Αναφορά γιατρών στον Εισαγγελέα

Τον απόλυτο εξευτελισμό και απαξίωση βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στο πολυιατρείο του πΕΔΥ Πάτρας στον Άγιο Αλέξιο, το οποίο πέρα από τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δεν έχει καν κλιματισμό και καθαριότητα.

Τις απαράδεκτες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και έλλειψης καθαριότητας στις οποίες εξετάζονται οι πολίτες και εργάζονται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, διαπίστωσε κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας το οποίο επισκέφθηκε τη Μονάδα. «Οι ασφυκτικές συνθήκες λόγω ζέστης και η παρουσία μολυσματικού ανθρώπινου υλικού λόγω της έλλειψης καθαριότητας, θεωρητικά μπορεί να προκαλέσει εστίες ανάπτυξης μικροβίων με απρόβλεπτες υγειονομικές συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς» τονίζει η Πρόεδρος του ΙΣΠ, Άννα Μαστοράκου.

Όπως διαπίστωσε επιπλέον ο ΙΣΠ, οι συμβάσεις με τα συνεργεία καθαρισμού έληξαν και δεν ανανεώθηκαν, το ίδιο και με τους οδοντοτεχνίτες. Παράλληλα, 8 επικουρικοί γιατροί οι οποίοι συνδράμουν τους 84 γιατρούς και οδοντιάτρους που υπηρετούν στα πολυιατρεία του πΕΔΥ Πάτρας, βρίσκονται από πέρυσι το φθινόπωρο σε αναμονή για την ανανέωση της σύμβασής τους, ενώ οι νοσηλεύτριες έχουν αποσπαστεί σε γραφειοκρατικά καθήκοντα στην 6η ΥΠΕ, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τη λειτουργία των ιατρείων και των ΚΕΠΑ. Την ίδια ώρα, μια σειρά μηχανήματα τα οποία έχουν υποστεί βλάβες – όπως τα κλιματιστικά – δεν επισκευάζονται, ενώ με εξαιρετική γραφειοκρατική δυστοκία διεκπεραιώνονται οι προμήθειες.

«Η ενδυνάμωση, διοικητική στήριξη και η στελέχωση των πολυϊατρείων θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και την ίδρυση ιατρείων γειτονιάς κατά την πιλοτική εφαρμογή της στην πόλη μας» σχολιάζει η κα Μαστοράκου, η οποία ζητάει εκ μέρους του ΙΣΠ την άμεση επιδιόρθωση της βλάβης στον κλιματισμό του ΠΕΔΥ Αγ. Αλεξίου και την επαναφορά του συνεργείου καθαρισμού, «ώστε να αποτραπούν συνθήκες υγειονομικής βόμβας».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γιατροί που υπηρετούν στη Μονάδα έχουν ήδη καταθέσει αναφορά στον Εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβασή του για τους κινδύνους που δυνητικά εγείρει η συνύπαρξη των προαναφερόμενων παραγόντων.

Πηγή:virus.com.gr