Χρυσόγονος: Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών θα πάει στα δικαστήρια.

Σε διαφορετική γραμμή κινείται ο συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Μια διαφοροποίηση, με ειδικό βάρος καθώς ο κ. Χρυσόγονος είναι ευρωβουλευτής και γνωρίζει τις θέσεις των ευρωπαίων για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Το ΣτΕ αλλά και ευρωπαϊκά δικαστήρια μπορούν να αναστείλουν την παύση λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Άποψη που ενισχύει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης η οποία θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση όλοι ενθυμούνται τη τύχη του Βασικού μετόχου.
Ο Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ξεκαθαρίζει ότι η υπόθεση θα κριθεί τελεσίδικα στα δικαστήρια, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα, στα οποία την απάντηση δεν μπορούν παρά να δώσουν τα αρμόδια δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά».
Επιπλέον επισήμανε ότι «το Σύνταγμα προβλέπει κατ’ αρχάς την ελευθερία της έκφρασης και ειδικότερα στο άρθρο 15 προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει πολυφωνική και αντικειμενική ενημέρωση.
Άρα, ένα πρώτο ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτό διασφαλίζεται με τον ένα ή τον άλλο αριθμό αδειών».
«Στο Βέλγιο, από το οποίο έχω εμπειρία και έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, γνωρίζω ότι εκπέμπουν κάποιες δεκάδες κανάλια. Σε άλλες χώρες είναι λιγότερα. Υπάρχει επίσης και θέμα ως προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι καθεστώς κρατικού μονοπωλίου δεν είναι επιτρεπτό, βάσει του Άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» σημείωσε ακόμη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Άρα, είναι ζητούμενο το πόσο μπορεί κάθε κράτος-μέλος να περιορίσει κάθε φορά τον πλουραλισμό, έτσι ώστε να μην προσκρούει στο άρθρο 10 που σας ανέφερα, που είναι αντίστοιχο του άρθρου 14 του ελληνικού Συντάγματος. Υπάρχουν λοιπόν μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα και δεν μπορώ να προδιαγράψω ποιο θα είναι το δικαστικό αποτέλεσμα. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω πρακτικά είναι ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, αν αμφισβητηθεί το κύρος μίας αποφάσεως για τη διακοπή της λειτουργίας ενός υφισταμένου
τηλεοπτικού σταθμού, το ΣτΕ να αναστείλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης» παρατήρησε.
Και συνέχισε: «Το έχει κάνει ήδη το 1993, με μία παρόμοια υπόθεση, εξ αφορμής του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι τότε, που επιχείρησε να τον κλείσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιβεβαίωσε ουσιαστικά αυτή τη νομολογία των επιτροπών αναστολών και πρόσφατα με την ΕΡΤ, όπου αποφάνθηκε ότι δεν είναι αποδεκτό το “μαύρο”. Άρα, θεωρώ ότι θα έχουμε πολλή τροφή να συζητούμε τους επόμενους μήνες».
Και κατέληξε: «Το άρθρο 15 προβλέπει τον έλεγχο του κράτους επί των τηλεοπτικών σταθμών. Προβλέπει επίσης ότι ο έλεγχος αυτός ασκείται από το ΕΣΡ. Αλλά εκεί τίθεται ένα θέμα οριοθέτησης μεταξύ της διοικητικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ και της αρμοδιότητας του νομοθέτη, δηλαδή της Βουλής, να θεσπίσει ενδεχομένως ένα συγκεκριμένο αριθμό αδειών, με την προϋπόθεση να μην περιορίζεται η πολυφωνία».