Χρειάζεται πολιτική κινήτρων και όχι λιτότητα, λέει ο νομπελίστας Στίγκλιτς

Αντίθετος με την περιοριστική πολιτική της λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη εμφανίσθηκε σε συνέντευξή του στην ιταλική La Stampa ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής οικονομικών κινήτρων ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα και υπέρ της αναμόρφωσης του ευρώ.

Σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη αναγκαίων αναπροσαρμογών του ευρώ για να μπορέσει να ξεπερασθεί η κρίση και, ιδιαίτερα, για τις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, ο κ. Στίγκλιτς υπογραμμίζει: «Είναι κάτι που αποδείχθηκε πως ήταν πολύ σοβαρό εμπόδιο. Για την Ελλάδα, βεβαίως, ήταν καταστροφικό, αλλά πρέπει να τονίσουμε και κάτι άλλο. Αν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα μόνον μια χώρα, το θέμα θα ήταν περιορισμένο: εντάξει, η Ελλάδα δεν στάθηκε ικανή να κάνει καλή διαχείριση, και τώρα πληρώνει τις συνέπειες. Το πρόβλημα, όμως, άγγιξε και την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιταλία και την Γαλλία. Όλοι αντιμετώπισαν δυσκολίες, κάποιοι επιχειρηματικής φύσης, και άλλοι όχι. Και η Βόρεια Ευρώπη. Κατά συνέπεια, πρέπει να αναγνωρίσει, κανείς, ότι πρόκειται για συστημικό πρόβλημα».

Κατά τον επιφανή οικονομολόγο «το ευρώ μπορεί ακόμη να αναμορφωθεί, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι: “θα συμβεί κάτι τέτοιο;”».

Σε σχέση με τη στρατηγική της λιτότητας, υπογραμμίζει, ότι «από οικονομικής άποψης ήταν λανθασμένη γραμμή, διότι σε συνθήκες κρίσης, όπως εκείνες που αντιμετώπισε η Ευρώπη, θα χρειαζόταν το ακριβώς αντίθετο. Έπρεπε να προσφέρει κανείς, νέα ερεθίσματα και κίνητρα στην οικονομία, αντί να της προκαλέσει ασφυξία».

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί μετά από 6 χρόνια σκληρής οικονομικής λιτότητας στην Ελλάδα, η πολιτική ηγεσία της χώρας μας δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε απόψεις όπως αυτές του έγκριτου νομπελίστα οικονομολόγου κ. Τζόζεφ Στίγκλιτς να τύχουν τουλάχιστον μιας βαθύτερης επεξεργασίας και συζήτησης.