Ξεμένουν από γιατρούς τα νοσοκομεία λόγω brain drain -Τα μεγάλα κενά

Μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών σε πολλές ειδικότητες, όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής στο Λεκανοπέδιο, επισημαίνει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά.

Σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ειδικευόμενοι S.O.S.», αναφέρει ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την «ιατρική μετανάστευση» και υπογραμμίζει τις αιτίες, μεταξύ των οποίων προσλήψεις με το σταγονόμετρο τα τελευταία 10 χρόνια μονίμων γιατρών, επιμελητών Β’, «απαράδεκτο» μισθολόγιο, «αμέτρητες» εφημερίες με ωρομίσθιο εφημερίας «2,5 ευρώ την ώρα», εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ανεπαρκές». Επιπλέον, «η έλλειψη γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία απωθεί να ξεκινήσει κάποιος ειδικότητα».

Όσον αφορά τα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, η ΕΙΝΑΠ αναφέρει στην επιστολή της ότι το 20% των θέσεων είναι εντελώς κενές και το 20% των γιατρών είναι σε παράταση για δύο ή και περισσότερα χρόνια: «Σήμερα σε κεντρικά νοσοκομεία λείπουν αναισθησιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, αιματολόγοι, βιοπαθολόγοι, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργοί, γενικοί χειρουργοί».

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει, επίσης, ότι «τελευταία κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι (διοικητές, διευθυντές κ.λπ.) άρχισαν τους εκβιασμούς στα νέα παιδιά και εφαρμόζουν εφημερία τομέα. Δηλαδή χειρουργός να εφημερεύει για ΩΡΛ κλινική, ορθοπεδικοί για ουρολογική κ.ο.κ.».

Για να αναστραφεί η κατάσταση, η ΕΙΝΑΠ προτείνει μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών Β’, αξιοπρεπές μισθολόγιο και ωρομίσθιο εφημερίας, εκπαιδευτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, να μείνουν έξω οι πολυεθνικές από την εκπαίδευση και μία εφημερία την εβδομάδα και την επόμενη μέρα ρεπό