Χατζηδάκης: Η Ν.Δ είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ηρωική έξοδο

Συνέντευξη στον Κώστα Πασίση

«Η Ν.Δ είναι έτοιμη να κυβερνήσει», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Β Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη του στο db8.gr. Εξηγώντας τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία και το προσφυγικό». Και υπογραμμίζει ότι η ΝΔ είναι «αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η κυβέρνηση έχει συνθέσει μια μουσική «ηρωικής εξόδου» που έπαιξε ήδη με το ΔΝΤ και τη μονομερή κατάθεση νομοσχεδίων».

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα και το γαλάζιο σχέδιο εξόδου από την κρίση, o Κωστής Χατζηδάκης, υπεύθυνος για τη κατάρτιση του προγράμματος, δηλώνει ότι η ΝΔ στοχεύει σε μια «ξεκάθαρη συμφωνία με τους δανειστές, που θα περιλαμβάνει χαμηλότερους φόρους από την μια πλευρά και χαμηλότερες δαπάνες από την άλλη.

Δεύτερη προτεραιότητα μας – προσθέτει- είναι «η αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και τρίτη «τα «κόκκινα» δάνεια, που όπως τονίζει, από απειλή πρέπει να γίνουν ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σχολιάζοντας το θέμα με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο και την επανέναρξη αυτών, που συνοδευτήκαν με επιπλέον μέτρα 3 δις ευρώ, υπογραμμίζει ότι «όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και ότι δεν διδάχθηκε από τα λάθη που έκανε μαζί με τον κ. Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση πέρυσι. Σήμερα «πολλοί απ’ όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιούν ότι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφερόμενος στο 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ δηλώνει ότι είναι «ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία μας. Εκεί θα συζητήσουμε και θα πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας ως κόμμα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη

Από την τακτική της ΝΔ «δεν βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε», τώρα καλείτε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, διότι το κόστος της παραμονής είναι μεγαλύτερο από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Γιατί συνέβη αυτό; Πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο παραίτησης ή απλώς πρόκειται για τακτική πίεσης;

Οδηγηθήκαμε να ζητήσουμε εκλογές από τις εξελίξεις στην οικονομία, τις εξελίξεις στο προσφυγικό και διαπιστώνοντας τον συνδυασμό ιδεοληψίας και ερασιτεχνισμού που επιδεικνύει η κυβέρνηση.

Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης μας πηγαίνει πίσω. Aντί η χώρα να προχωρεί σε ένα δρόμο ανάπτυξης –που ήδη είχε ξεκινήσει από το 2014– ξαναέπεσε στο πηγάδι της ύφεσης. Επίσης, με το προσφυγικό κινδυνεύουμε τα σύνορα της Ευρώπης στην πραγματικότητα να μεταφερθούν στα Σκόπια, ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις, και η Ελλάδα με την Τουρκία να γίνουν ένας ενιαίος χώρος διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών.

Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά και ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει την κατάσταση με επικοινωνιακά τρικ παρά με κάποιες κινήσεις ουσίας.
Οι νέες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια δυναμική της ΝΔ, του Κ. Μητσοτάκη και της παράστασης νίκης. Πρόκειται άραγε για συγκυριακό φαινόμενο που οφείλεται στην εικόνα της νέας ηγεσίας, στη φθορά της κυβέρνησης και στη συσπείρωση της λαϊκής σας βάσης ή έχει γενικότερα χαρακτηριστικά και ποια είναι αυτά;

Νομίζω ότι πολλοί απ’ όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιούν ότι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Περίμεναν από τη νέα κυβέρνηση να βελτιώσει τα πράγματα και αυτή τα έκανε χειρότερα. Σήμερα δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να μην θεωρεί ότι τα πράγματα στο σπίτι του έχουν χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι.
Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ με νέα ηγεσία χτίζει κάθε μέρα την εικόνα της ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου. Μακριά από λαϊκισμούς και μεγάλα λόγια, ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση που τη συνοδεύουμε με συγκεκριμένες προτάσεις και λένε την αλήθεια στον κόσμο ακόμα και όταν αυτή έχει πολιτικό κόστος.
Αυτοί είναι οι λόγοι που πιστεύω ότι η διαφορά υπέρ της ΝΔ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις θα διευρυνθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί ταπεινωτικά. Με μεγάλη ζημιά όμως για την Ελλάδα.

Είσθε υπεύθυνος του προγράμματος της ΝΔ. Πιστεύετε ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει τόσο με πρόσωπα όσο και με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις;
Με αφετηρία την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος εργαζόμαστε εντατικά και προετοιμαζόμαστε. Και το 10ο Συνέδριο που ξεκινάει σε λίγες μέρες είναι ένας κορυφαίος σταθμός αυτής της πορείας στο οποίο θα ληφθούν σημαντικές πολιτικές και οργανωτικές αποφάσεις.

Πέραν αυτών, δίνουμε καθημερινά δείγματα γραφής με την αντιπολιτευτική στρατηγική μας που συνοδεύει την κριτική στην κυβέρνηση με συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης προχωράμε στην κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος με άνοιγμα στο πανεπιστήμιο, την κοινωνία και την αγορά κ.ο.κ.

Η ΝΔ λοιπόν είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Με έμπειρα, αλλά και νέα στελέχη. Και ένα κυβερνητικό πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο. Που θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα, αλλά και θα περιγράφει την Ελλάδα που θέλουμε στη μετά μνημόνιο εποχή. Ένα πρόγραμμα που κάθε πολίτης θα βλέπει ξεκάθαρα μέσα απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα. Η ελπίδα που θα δώσουμε εμείς θα είναι η ελπίδα της αλήθειας.

Υπάρχει ιεράρχηση στην εφαρμογή του Προγράμματος σε περίπτωση ανόδου της ΝΔ στην εξουσία;

Με τη ΝΔ στην διακυβέρνηση της χώρας θα αλλάξει το κλίμα. Θα παγιωθεί αμέσως η αίσθηση ότι η χώρα απέκτησε μια κυβέρνηση η οποία πραγματικά θέλει να τερματίσει την ιστορία με τα μνημόνια, αλλά ακολουθώντας το δρόμο της κοινής λογικής και όχι της δημαγωγίας. Και αυτό θα δημιουργήσει ένα νέο κεφάλαιο εμπιστοσύνης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Από εκεί και πέρα, θα υπάρξουν για εμάς τρεις ακόμα προτεραιότητες στην οικονομία:
Πρώτον, θα επιδιώξουμε αμέσως να κάνουμε μια ξεκάθαρη συμφωνία με την τρόικα. Η συμφωνία αυτή πρέπει να έχει δύο σημαντικά στοιχεία σε σχέση με τα δημοσιονομικά: χαμηλότεροι φόροι από την μια πλευρά, χαμηλότερες δαπάνες από την άλλη. Είναι μια προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει ακτινογραφώντας τον προϋπολογισμό, μελετώντας τα δημοσιονομικά μεγέθη έτσι ώστε την κατάλληλη στιγμή να παρουσιάσουμε την πρότασή μας.
Δεύτερον, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Παράδειγμα: είχα περάσει όταν ήμουν υπουργός το νόμο πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων. Τον χαιρέτησε τότε όλη η επιχειρηματική κοινότητα, άλλωστε μαζί τον κάναμε. Η σημερινή κυβέρνηση τον έχει βάλει στον πάγο εδώ και 15 μήνες. Μόνο τελευταία άκουσα κάποιες δηλώσεις της κας Τζάκρη ότι θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τέτοιες κινήσεις νομίζω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα.
Τρίτον, θα προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε το τοπίο σε σχέση με τις τράπεζες. Τα «κόκκινα δάνεια» από απειλή πρέπει να γίνουν ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Να προχωρήσουν, δηλαδή, όλες οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων, ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα και να προχωρήσουν χωρίς τα σημερινά εμπόδια όλες οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Εδώ και πάλι η κυβέρνηση έχει βάλει στο ράφι για 15 μήνες το νόμο Δένδια ο οποίος προέβλεπε γενναίες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που είναι στο «κόκκινο» και απορώ πραγματικά πως μια κυβέρνηση με κοινωνική υποτίθεται ευαισθησία δεν αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα.

Πως πήγε μέχρι τώρα η επιχείρηση προσέλκυσης νέων προσώπων με τους υπεύθυνους τομέων στη διαμόρφωση του νέου Προγράμματος και στις γραμματείες του κόμματος; Ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά των προσώπων αυτών και πόσοι δεν είχαν την ιδιότητα του κομματικού μέλους ή του πολιτευτή;

Με την ανοικτή πρόσκληση που απευθύναμε προς εμπειρογνώμονες είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Αξιόλογοι Έλληνες από την κοινωνία, τον πανεπιστημιακό χώρο και την αγορά με εμπειρία και πολύ καλή γνώση του αντικειμένου τους προσφέρθηκαν για πρώτη φορά πλαισιώσουν τις προσπάθειες του κόμματος μας.

Ήδη αρκετοί από αυτούς πλαισιώνουν τις ομάδες που εργάζονται για το πρόγραμμα. Και όλοι προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου μας και να εκφράσουν τις απόψεις τους στην ειδική συζήτηση που θα γίνει για το πρόγραμμα.
Βεβαίως στην κατάρτιση του προγράμματος συμμετέχουν και κομματικά στελέχη από την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΔ. Στελέχη με αξιόλογα βιογραφικά και εμπειρία από τους χώρους δουλειάς και την αγορά.
Τι περιμένετε από το 10ο Συνέδριο για τις νέες οργανωτικές αρχές και τη λειτουργία του κόμματος και σε ποιους συγκεκριμένους τομείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της ΝΔ προβάλλοντας μια ξεκάθαρη ατζέντα, ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αλλαγές στη στελέχωση, στη δομή και την εικόνα του κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό το 10ο Συνέδριο είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία μας. Εκεί θα συζητήσουμε και θα πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας ως κόμμα.
Θα κάνουμε μια καινούργια αρχή με ουσιώδεις παρεμβάσεις στο καταστατικό. Ήδη έχουν κατατεθεί προς συζήτηση πολλές και σημαντικές προτάσεις όπως η θητεία προέδρου, η απαγόρευση της δανειοδότησης του κόμματος στο πλαίσιο εξυγίανσης των οικονομικών του, η εκλογή των προέδρων ΝΟΔΕ από όλα τα μέλη, το ασυμβίβαστό ανάμεσα στις κομματικές και τις κυβερνητικές θέσεις, η θέσπιση ποσόστωσης που θα εξασφαλίζει την ανανέωση στα κομματικά όργανα κ.ο.κ.
Για το πρόγραμμα επίσης θα καταθέσουμε προς συζήτηση την τελευταία μέρα του συνεδρίου ένα πρώτο προγραμματικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό θα παρουσιαστεί στην ώρα του. Τώρα θα θέσουμε προς διαβούλευση μια πρώτη δέσμη προτάσεων που θα στέλνουν σαφές μήνυμα για την αντίληψη που έχουμε για το μέλλον.
.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές φαίνεται ότι έχουν κωλύσει. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας κλιμακώνει τις επιθέσεις του στο ΔΝΤ. Τελικά τι επιδιώκει ο Πρωθυπουργός με τη στάση του αυτή;

Οι κινήσεις που κάνει τελευταία η κυβέρνηση να καταγγέλλει το ΔΝΤ το Σάββατο και να ξεκινά διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα ή να σταματάνε οι διαπραγματεύσεις το πρωί και το απόγευμα να ανακοινώνουν οι υπουργοί ότι θα καταθέσουν τα νομοσχέδια, αλλά θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και αν προκύψει κάτι θα έρθει με νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο.
Επίσης δείχνουν ότι, δυστυχώς, ο πρωθυπουργός δεν διδάχθηκε από τα λάθη που έκανε μαζί με τον κ. Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση πέρυσι. Έτσι, ενώ έχουμε κάθε λόγο να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση –εμείς χρειαζόμαστε τα χρήματα–, η κυβέρνηση την πάει προς τα πίσω διότι προσπαθεί με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα να καλύψει το πακέτο μέτρων 5,5 δις που έρχεται. Όμως το πακέτο αυτό είναι πολύ μεγάλο για να κρυφτεί.
Τώρα, μετά την επίσκεψη Τσίπρα σε Όλάντ και Σούλτς προστίθενται αλλά 3 δις μέτρα σε αναμονή. Αποτέλεσμα της «ηρωικής διαπραγμάτευσης».
H κυβέρνηση πατάει σε δύο βάρκες: η μια είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η άλλη είναι της «ηρωικής εξόδου». Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η κυβέρνηση έχει συνθέσει μια μουσική «ηρωικής εξόδου» που έπαιξε ήδη με το ΔΝΤ και τη μονομερή κατάθεση νομοσχεδίων.
Όμως και η όποια συμφωνία με την τρόικα φαίνεται ότι θα είναι μια εμβαλωματική λύση που δεν θα δίνει ελπίδα στη χώρα. Αφού στο δημοσιονομικό αυτό που νοιάζει την κυβέρνηση είναι πως θα αυξήσει φόρους, τους οποίους αυξάνει με χαρά! Ενώ στο επίπεδο της ανάπτυξης και των επενδύσεων η κυβέρνηση μιλάει μόνο για ΕΣΠΑ που είναι μόνο το 1/6 των επενδύσεων που χρειαζόμαστε και δεν μιλάει για ιδιωτικές επενδύσεις, για τις οποίες έχει αλλεργία.

Στο χώρο του Κέντρου υπάρχουν διεργασίες. Πιστεύετε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα έχουν τύχη οι διεργασίες αυτές ή είναι προτιμότερο να υπάρξει συσπείρωση υπό τη ΝΔ; Και τι κάνει το κόμμα σας γι’ αυτό; Επίσης, έχουν θέση στη ΝΔ πρόσωπα που παλαιότερα είχαν υπηρετήσει κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπως η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ή ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος;

Παρακολουθώ τις διεργασίες που γίνονται, αλλά ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της ΝΔ.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς μας ενδιαφέρει η προσέλκυση στη ΝΔ αξιόλογων Ελλήνων που μοιράζονται μαζί μας την πίστη για μια Ελλάδα της Ευρώπης.
Ωστόσο, η διεύρυνση της ΝΔ στοχεύει πρωτίστως στο εκλογικό σώμα. Μακριά από τη λογική «εντυπωσιασμών». Με σοβαρότητα, αξιόπιστη κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις