Χαστούκι από Ιγκλέσιας: Προτεκτοράτο η Ελλάδα – Ο Τσίπρας δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις

Τα «χαστούκια» στην πολιτική είναι συνηθισμένα. Όχι όμως από φίλους και υποστηρικτές. Και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έδωσε ένα πολύ ηχηρό χαστούκι στον φίλο του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ουσιαστικά ότι κατάντησε την Ελλάδα προτεκτοράτο στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις.

Συγκεκριμένα ο ηγέτης Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo, όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν πήρε κάποιο μάθημα από την Ελλάδα και συγκεκριμένα απ’ το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας «αναγκάστηκε να μην τηρήσει πολλές από τις βασικές δεσμεύσεις του ως προς τις συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις», ο Πάμπλο Ιγκλέσιας απάντησε ότι «είναι διαφορετικό.

Ξέφυγε τις προάλλες στον De Guindos κάτι αποκαλυπτικό. Είπε πως «θ’ αποφασίσουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup μία ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων». Θα αποφασίσουμε εμείς, όχι η ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις».

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν μετανιώνει για την «υπόσχεση» που είχε δώσει στο παρελθόν: «Αλέξη, κράτα γερά, ερχόμαστε».

Όχι, απάντησε, «καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε. Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Μιλάμε όμως για ένα προτεκτοράτο και είναι τρομερό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει χώρα χωρίς κυριαρχία στα χέρια αυτών που την κυβερνούν. Δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ισπανίας και ούτε πρόκειται να γίνει».