Βροχή ρουσφετολογικών τροπολογιών στη Βουλή την ημέρα της απεργίας των ΜΜΕ

Μεγάλη πρόκληση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ημέρα που οι δημοσιογράφοι απεργούσαν και υπήρχε σιγή ασυρμάτου στην ενημέρωση. Υπήρξε «βροχή» ρουσφετολογικών τροπολογιών για λίγους και εκλεκτούς «ημέτερους», που προκαλούν την κοινωνία η οποία υποφέρει από τη σκληρή λιτότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν παρεμβαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής για να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο που εκθέτει το Κοινοβούλιο και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο.

Στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα ο υπουργός Νίκος Φίλης, η αναπληρωτής υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Νίκος Φωτάκης ανακοίνωσαν ότι έκαναν αποδεκτές δεκαεπτά βουλευτικές τροπολογίες.

Μεταξύ αυτών εντοπίζεται και η σκανδαλώδης ρύθμιση που καταργεί καταλογισμούς σε στελέχη του Πανεπιστημίου Κρήτης για κακοδιαχείριση κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι εμπλεκόμενος αστικά και ποινικά στην εν λόγω υπόθεση είναι και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Εκτός των βουλευτικών το νομοσχέδιο έχει «φορτωθεί» και με οκτώ υπουργικές τροπολογίες μεταξύ των οποίων του υπουργείου Εσωτερικών για την δημιουργία τεσσάρων θέσεων δημοσιογράφων για τα γραφεία των αναπληρωτών υπουργών Χριστόφορου Βερναρδάκη και Νίκου Τόσκα. Επίσης, με άλλη τροπολογία αδιάθετα ακίνητα του Υπουργείου Υγείας μεταφέρονται στο Υπουργείο Εργασίας των οποίων η αξιοποίηση γίνεται με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας και μόνο. «Η κ. Φωτίου εισάγει στο Υπουργείο της καινούργιες μεθόδους real estate. Δεν χρειάζονται διάφανοι κανόνες. Φτάνει να εμπιστεύεσαι τυφλά το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Μπράβο» σχολίασε ο κ. Κώστας Μπαργιώτας του Ποταμιού.

Την ίδια ώρα στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων συνεχίζεται η επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που φέρνει νέες αιματηρές περικοπές για συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Είναι ενδεικτικό πως ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου αντιπαρέβαλε τις αναλογιστικές μελέτες για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος του 2014 με αυτές που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για το 2016. «Η αναλογιστική μελέτη του 2014 έλεγε πως για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό απαιτούνται περικοπές 300 εκατ. ευρώ.
Η αντίστοιχη μελέτη του 2016 μιλά για ανάγκη λήψης μέτρων 3 δις ευρώ. Η διαφορά των 2,5 δις ευρώ μέτρων αποτελεί δική σας ευθύνη» είπε ο κ. Οικονόμου προς τον κ. Κατρούγκαλο με τον υπουργό να επιχειρεί να απαντήσει λέγοντας ότι «παραλάβαμε ταμεία με έλλειμμα 9% του ΑΕΠ». Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε «έρχονται περικοπές πάνω από 2 δις ευρώ αλλά η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα ακουμπήσουν το 90% των ασφαλισμένων. Το θαύμα των πέντε άρτων» ενώ ο κ. Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ) χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως «αιτία πολέμου».