Βrexit: Σε συνεχή διαπραγμάτευση Βρυξέλλες και Λονδίνο για την επίτευξη συμφωνίας

Στην τελευταία φάση μπαίνουν οι συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει του Brexit, τον Μάρτιο του 2019 και σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, οι δύο πλευρές θα βρίσκονται στο εξής σε συνεχή διαπραγμάτευση.

«Οι συνομιλίες μπαίνουν τώρα στην τελική φάση. Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ και η Βρετανία θα βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ.

«”Θα εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Ο Ράαμπ, που αντικατέστησε τον περασμένο Ιούλιο τον Ντέιβιντ Ντέιβις διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στις συνομιλίες.

«Οι πράξεις μας μιλούν περισσότερο από τα λόγια. Είμαστε εδώ, θα δω και πάλι τον Μισέλ Μπαρνιέ (…) την επόμενη εβδομάδα», υπογράμμισε, ενώ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο «αν έχουμε αυτή τη φιλοδοξία, τον πραγματισμό και την ενέργεια και από τις δύο πλευρές».

Παράλληλα, παραδέχτηκε πως «υπάρχουν ακόμη χάσματα, είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση γύρω από αυτά», ενώ πρόσθεσε ότι θέλει οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε πολιτική επίπεδο στα θέματα για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί μια λύση σε τεχνικό επίπεδο.

Τονίστηκε ότι κάθε οριστική απόφαση για το είδος της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το τέλος του έτους ώστε να υπάρχει χρόνος για την επικύρωση μιας συμφωνίας από τα κοινοβούλια.

«Μπορεί να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά όχι πολύ αργότερα» από αυτήν την ημερομηνία, προειδοποίησε ο Μπαρνιέ.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής επανέλαβε ότι εργάζεται «για να οργανώσει μια τακτική αποχώρηση» και εμφανίστηκε εκνευρισμένος από τις απειλές που εκτοξεύονται από το Λονδίνο.

«Ακούω πολύ τη συζήτηση στη Βρετανία για το no deal και βλέπω μάλιστα να αναπτύσσεται κατά τρόπο κάπως εμφατικό αυτό το παιχνίδι επίρριψης των ευθυνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αν δεν υπάρξει συμφωνία, σχολίασε, τονίζοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί».